Novi kalendar EU za 2020. evropska zajednica u malom

Šef Delegacije Evropske unije, ambasador Sem Fabrici uručio je danas u Čačku nagrade pobednicama i pobednicima likovnog konkursa „Moja evropska zajednica“ čiji se radovi nalaze na stranicama kalendara Delegacije Evropske unije za 2020. godinu #EUzaTEBE, a opisuju kako srednjoškolci vide probleme i rešenja u vezi sa uključivanjem najugroženijih grupa u svojim zajednicama.

„Ovo je deseta godina kako Evropska unija podržava likovna takmičenja za srednjoškolce u jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji, a dvanaest najboljih je na stranicama kalendara iako znamo da je bilo mnogo više učesnika iz različitih delova Srbije“, rekao je šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, ambasador Sem Fabrici. Uz posebnu čestitku Mini Lazović učenici Tehničke škole iz Čačka koja je osvojila prvu nagradu, dok su drugo i treće mesto pripali Emiliji Cvetković iz Tehničke škole „Nikola Tesla“ iz Surdulice i Eleni Zajmović iz Srednje škole Nova Varoš, ambasador je prisutne podsetio da je umetnost elemenat koji nas sve spaja.   

„Želeo bi da se zahvalim Evropskoj uniji na podršci Čačku u sprovođenju brojnih projekata, a na nama je da nastavimo da radimo na njima“, rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović, ističući da je EU najveći donator Srbije sa tri miliajrde evra bespovratne pomoći. Gradonačelnik je čestitao svim učesnicima na konkursu a mladima iz Čačka poručio da i dalje budu podjednako angažovani.

„Priča koju sam ispričala kroz svoj rad nije samo moja, već svakoga od nas. Priča koja nas podseća da svet moramo posmatrati širom otvorenih očiju, prihvatiti različitosti i pomagati čak kada se to od nas ne traži“, rekla je pobednica takmičenja Mina Lazović.

„Ovo je najlepši dan u godini za EU PRO program jer ga provodimo sa mladima, ali i prilika da obeležimo deset godina saradnje sa Delegacijom Evropske unije i Ministarstvom za evropske integracije na razvojnim programima kroz koje je uz EU podršku vrednu preko 60 miliona evra sprovedeno preko 900 uspešnih projekata“, rekla je Olivera Kostić, menadžerka programa EU PRO koji je sproveo ovo likovno takmičenje namenjeno mladima.

Na stranicama kalendara Delegacije EU za predstojeću godinu pored prva tri nagrađena rada nalaze se i radovi Dunje Timotijević iz Kraljeva, Magdalene Garić iz Lapova, Danice Kuzmanović iz Šapca, Anje Avramović i Borkice Vojinov iz Niša, Katarine Veličkov iz Vladičinog Hana, Nikolete Vojinović iz Čačka, Jovane Janković iz Velikog Gradišta i Marije Stanković iz Prokuplja.

Srednja škola Lapovo proglašena je za najbolju na osnovu angažovanja i predanosti prilikom priprema školskog takmičenja i radova a nagrađena je kompjuterom i projektorom.

Povodom Dana Grada Čačka, tokom svečane sednice Skupštine grada šefu Delegacije EU Semu Fabriciju je uručena zahvalnica, a ambasador je čestitajući obeležavanje istakao da je EU najveći spoljno trgovinski partner, investitor i donator Srbije a da zajedno EU i Srbija grade mostove, puteve, bolnice, škole , bolju budućnost za Srbiju. „Drago mi je što je i Čačak naš partner sa kojim radimo na važnim razvojnim projektima“, rekao je Fabrici.

Šef Delegacije EU je u Čački posetio projekte podrške razvoju lokalne ekonomije, te je prvo obišao Startap centar Naučno tehnološkog parka Čačak koji u partnerstvu sa Fakultetom tehničkih nauka u Čačku sprovodi projekat koji će pomoći malim i srednjim preduzećima iz Moravičkog, Raškog i Zlatiborskog okruga da započnu proces digitalizacije i tako povećaju svoju efikasnost i konkurentnost. Takođe Fabrici je posetio čačansko preduzeće Plazmateh koje je dobilo bespovratna sredstva Evropske unije za nabavku nove opreme kako bi unapredilo proizvodnju.

Rezultati konkursa mogu se naći na internet stranici programa EU PRO: Rezultati likovnog konkursa "Moja evropska zajednica"

Last updated: 18. April 2024. 16:29