Respiratori i zaštitna laboratorijska oprema u vrednosti od 4,9 miliona evra

I pre nego što je Covid 19 stigao u Srbiju, EU je pomagala Srbiji da se bori sa pandemijom. Prva pomoć je stigla vrlo rano, EU je pomogla Srbiji da sprovede evakuaciju svojih državljana iz Vuhana. Nedavno EU je finansirala troškove pet teretnih aviona koji prevoze medicinsku opremu za hitne slučajeve. Srbija je takođe pozvana da se pridruži zajedničkom Evropskom sporazumu o kupovini medicinske opreme.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici i šefica UNOPS kancelarije Mikela Telatin su sa Vladom Republike Srbije potpisali ugovor o donaciji za pomoć u borbi protiv pandemije u vrednosti od 4,9 miliona evra. Ova donacija će omogućiti kupovinu respiratora i zaštitne laboratorijske opreme. Ovo je mali deo ukupne finansijske podrške koju će EU pružiti Srbiji u borbi protiv pandemije. 

Prilikom potpisivanja, Sem Fabrici je izjavio:

U teškim trenucima moramo da se držimo zajedno i srećan sam da je solidarnost Evropske unije brzo odgovorila na zahtev Srbije za pomoć.
...
Podrška Evropske unije će se nastaviti i na dalje, kako za hitne tako i za kratkoročne i srednjoročne mere, ukupne vrednosti 93 miliona evra, a u skladu sa potrebama Srbije.
Last updated: 19. April 2024. 13:26