Stiže EU pomoć od 94 miliona evra za borbu protiv korone!

Evropska unija će odobriti Srbiji oko 94 miliona evra iz tekućih projekata i IPA fondova za prevenciju i suzbijanje posledica novog korona virusa.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović uputila je zvanično pismo evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varhejiu, sa molbom da EU omogući prenamenu neutrošenih sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), u cilju preduzimanja mera za prevenciju i suzbijanje posledica korona virusa u Srbiji.

U odgovoru koji je danas stigao, komesar Varheji je upoznao ministarku Joksimović sa aktivnostima koje preduzimaju Evropska komisija i Delegacija EU u Srbiji, sa ciljem da obezbede blagovremenu i sveobuhvatnu podršku naporima koje Vlada Srbije preduzima u nastojanju da zaustavi širenje koronavirusa.

U pismu se navodi da je Varheji dao instrukcije svojoj službi da, uz saglasnost Vlade Srbije, oslobodi oko 94 miliona evra iz tekućih projekata i projekata iz IPA sredstava koji do sada nisu realizovani, navodi se na sajtu Vlade.

U ta sredstva spada 15 miliona evra za hitne potrebe iz tekućih programa i ugovora sa UNDP i UNOPS-om, a sagledana je i mogućnost za korišćenje dodatnih gotovo 21 milion evra iz programa za podršku evropskim integracijama.

U pismu je takođe ukazana i mogućnost dodatne podrške u iznosu od 57,6 miliona evra. Umesto projekata čije sprovođenje još nije počelo, ovaj iznos bi se preusmerio na podršku zdravstvenom sistemu i prevazilaženje socioekonomskih posledica pandemije korona virusa.

Last updated: 28. Mart 2024. 02:32