COSME - Program za konkurentnost malih i srednjih preduzeća

COSME je program za promociju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća. U okviru ovog programa izdvojeno je 2,3 milijardi evra iz budžeta za preduzeća, kako bi lakše pristupala kreditima. Ovaj cilj se sprovodi kroz direktno finansiranje ili davanjem garancija za kredit.

Šta podržava? Jačanje konkurentnosti i održivosti preduzeća, naročito malih i srednjih preduzeća (MSP), podsticanje preduzetničke kulture i promocija uspostavljanja i rasta malih i srednjih preduzeća. Mere koje takođe podržava ovaj program uključuju obuke za pisanje projekata, aktivnosti koje omogućavaju pristup novim tržištima, kao i promociju što više transnacionalnih partnerstava. Program podržava i obrazovnu razmenu između preduzetnika (Erasmus + za mlade preduzetnike).

Ko može da se prijavi? Postojeći preduzetnici i MSP – lakši pristup finansijskim sredstvima u cilju razvoja i rasta preduzeća, Budući preduzetnici i MSP – pomoć pri osnivanju preduzeća, Nacionalni i lokalni organi vlasti – prenos najbolje prakse i finansijska podrška za testiranje i poboljšanje održivih rešenja u kontekstu poboljšanja globalne konkurentnosti.

Uslove finansiranja proverite ovde 

COSME Centralna tačka informacija

Pročitajte više ovde i ovde

Last updated: 30. Jun 2022. 10:36