Saobraćaj

Projekata u toku: 11
Završenih projekata: 0

O sektoru

Transport u Evropskoj uniji ima za cilj poboljšanje funkcionisanja njenog unutrašnjeg tržišta i to na način da se obezbedi sigurnost i kvalitet transportnih usluga, zaštite interesi korisnika tih usluga i zaštiti životne sredine. Imajući u vidu da je transport industrija budućnosti, 10% ukupne pravne tekovine EU obuhvataju pravni propisi koji se odnose na transportnu politiku i koji su kreirani u cilju rešavanja raznih problema u transportu. Propisi EU obuhvataju drumski, železnički, vodni, vazdušni i pomorski transport i tiču se tehničkih, društvenih i sigurnosnih standarda tih sektora. Ti standardi doprinose razvoju privrede EU, stabilnosti cena, poboljšanju udobnosti putnika i životnog standarda stanovnika u skladu sa zaštitom životne sredine.


Fokus projekata EU u Srbiji u železničkom transportu je na:

  • liberalizaciji ovog sektora
  • njegovom otvaranju prema konkurenciji
  • unapređenju bezbednosti
  • na razvijanju železničke infrastrukture.

U projektima vazdušnog transporta rešavaju se pitanja pristupa tržištu, kao i bezbednost vazdušnog saobraćaja, a unapređuju se i prava i obaveze putnika.

Projekti koji se tiču vodnog transporta prepoznaju ogroman potencijal evropskog Koridora VII (reka Dunav) i fokusiraju se na sprovođenje strogih bezbednosnih pravila, smanjenje rizika od plovidbenih havarija i smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu. 


Lista ključnih lokalnih partnera/organizacija

  • Ministarstvo za evropske integracije
  • Ministarstvo finansija
  • Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture
  • Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća

Podrška Evropske Unije razvoju saobraćaja u Srbiji vredna je više od 64,8 miliona evra za period od 2014. do danas. Sredstva se koriste za povećanje konkurentnosti i bezbednosti saobraćaja i za izgradnju infrastrukture železničkog, drumskog, vazdušnog i vodnog saobraćaja. Uvode se strožiji tehnički, socijalni i bezbednosni standardi koji omogućavaju niže cene, brži i komotniji kvalitet putovanja u skladu sa zaštitom životne sredine. Rekonstruisano je i izgrađeno više od 682,5 km železničkih pruga i puteva.

EU prepoznaje saobraćaj kao ključnu oblast za funkcionisanje modernog društva, te mu je zbog toga i posvetila 10% ukupnih pravnih propisa u cilju rešavanja raznih problema u transportu. 

Podrška Evropske unije sprovodi se u saradnji sa Vladom Srbije. Evropska unija je veći donator za razvoj Srbije od svih ostalih međunarodnih donatora zajedno. Donacije Evropske unije se koriste za razvoj Srbije.


EU institucije/tela

Generalni direktorat za mobilnost i saobraćaj (DG MOVE)

Generalni direktorat za mobilnost i saobraćaj (DG MOVE)

Stalni sekretarijat Transportne zajednice

Stalni sekretarijat Transportne zajednice

Izvršna agencija za inovacije i mreže (INEA)

Izvršna agencija za inovacije i mreže (INEA)

Last updated: 26. Oktobar 2021. 16:34