EU podrška unapređenju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća

Evropska unija (EU) će preko programa EU PRO Plus, koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, podržati 16 projekata koji za cilj imaju da unaprede konkurentnost malih i srednjih preduzeća koja posluju u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Istočne i južne Srbije.

Projekte koje EU podržava sa više od 670.000 evra sprovodiće regionalne razvojne agencije, biznis centri i inkubatori, naučno tehnološki park, centri za preduzetništvo mladih kao i druga udruženja kako bi pomogla preduzećima da izađu na nova tržišta, uvedu standarde ali i da se brže oporave od negativnih posledica pandemije kovida 19 na celokupnu privredu. 

„Za postizanje održivog regionalnog razvoja zemlje važno je da imamo snažan i otporan sektor malih i srednjih preduzeća koja su temelj svake nacionalne ekonomije jer stvaraju mogućnosti za zapošljavanje na lokalnom nivou. Uz podršku Evropske unije, organizacije za podršku poslovnim subjektima radiće na unapređenju poslovanja, znanja i kapaciteta preduzetnika, jačanju njihovog tržišnog kapaciteta, kao i na unapređenju kvaliteta njihovih proizvoda i usluga”, rekla je Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije Vlade Republike Srbije. Kako je Joksimović navela ovakvo angažovanje i saradnja svih lokalnih i regionalnih aktera, uključujući regionalnle razvojne agencije i regionalne privredne komore  u razvojnim projektima kakav je EU PRO Plus neohodne su za postizanje dobrih rezultata. 

„Podrška Evropske unije unapređenju konkurentnosti i jačanju srpskih preduzeća treba da pomogne njihovom ulasku na evropsko tržište koje pruža velike poslovne mogućnosti ali istovremeno zahteva ispunjenje visokih standarda i spremnost na konkurenciju. Ovi projekti će u značajnoj meri unaprediti poslovanje malih preduzeća i to u prerađivačkoj, poljoprivredno-prehambrenoj i drugim industrijama, kao i u onim oblastima privrede koje su posebno pogođene kovidom 19 kao što su ugostiteljstvo i turizam. Posebno je važno što će kroz projekte u velikoj meri raditi na digitalizaciji i ozelenjavanju malog biznisa u Srbiji čime se unapređuje konkurentnost ali i otpornost na moguće buduće krize”, rekao je ambasador Emanuele Žiofre, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Na javni poziv koji je bio otvoren od 3. decembra 2021. do 31. januara 2022. godine, stiglo je ukupno 45 predloga projekata, a Upravni odbor programa na osnovu administrativne, programske i tehničke evaluacije predloga pristiglih na javni poziv, za finansiranje odobrio je 16 projekata. 

Lista odobrenih projekata dostupna je ovde na internet stranici programa EU PRO Plus.

Last updated: 28. Mart 2024. 02:32