Ulaganje u inovacije je ulaganje u našu budućnost

Da Srbija stvara inovacije potvrđeno je danas na svečanosti Fonda za inovacionu delatnost „Inovacije: ulaganje u budućnost“, koja je održana u Domu garde na Topčideru. Uz svesrdnu podršku Vlade Republike Srbije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Svetske banke, Fond je uspeo da doprinese razvoju inovacija, posebno u oblasti uspostavljanja i jačanja veza između akademskog i privrednog sektora.

Na svečanosti su predstavljeni proizvodi nastali u saradnji privrednog i akademskog sektora, kroz Program saradnje nauke i privrede. Kroz razvojne poduhvate nastale u okviru ove saradnje uspešno je stvoreno 12 novih proizvoda, izrađeno 5 naprednih prototipa, potvrđene su 3 nove tehnologije i tehnološka procesa za dobijanje proizvoda sa visokom dodatom vrednošću, a 5 projekata je počelo da ostvaruje komercijalne rezultate prodajom svojih inovacija – očekuje se da će se tek u naredne dve godine videti pravi efekti realizovanih razvojnih aktivnosti i njihov pozitivan uticaj na poslovanje preduzeća. U prvom ciklusu Programa saradnje nauke i privrede finansirano je 14 inovativnih projekata sa 3 miliona evra. Prvi ciklus je realizovan u okviru IPA projekta „Stvaranje sveobuhvatnog sistema za istraživanje i razvoj“ i svečanost je bila prilika da se obeleži zatvaranje tog projekta.

Na istom događaju predstavljeni su novi dobitnici finansiranja u okviru drugog ciklusa Programa saradnje nauke i privrede. Finansiranje je odobreno za devet projekta koje će implementirati konzorcijumi sastavljeni od najmanje jednog privatnog preduzeća i najmanje jedne javne naučno-istraživačke organizacije, u vrednosti od ukupno 2,25 miliona evra iz budžeta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. U naredne dve godine, konzorcijumi će razvijati sisteme za upravljanje parkingom, robotičku ruku za skladišta, mašine za pakovanja, novi prototip drona za zaprašivanje, novu formulaciji biopesticida…

Ovom prilikom je otvoren i novi javni poziv za podnošenje prijava preduzeća za finansiranje inovativnih projekata kroz Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija. Za ovaj javni poziv, koji je otvoren do 1. jula 2019. godine, opredeljeno je ukupno 4,5 miliona evra. Sredstva za ovaj poziv su obezbeđena iz IPA projekta „Razvoj novih proizvoda i usluga kroz komercijalizaciju istraživanja u malim i srednjim preduzećima“.

Usmerenost Vlade ka jačanju ekonomije zasnovane na znanju i inovacijama i značaj sinergetskog efekta nastalog iz partnerstva Republike Srbije, Evropske unije i Svetske banke bile su glavne teme na panelu koji je obeležio ovaj događaj. Ministar bez porfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Vladimir Popović, šef sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji Ingve Engstrom i šef Kancelarije Svetske banke Stiven Ndegva razgovarali su o ulaganjima u razvoj inovativnog ekosistema. Razgovor je vodio direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac, a sagovornici na ovu temu bile su Nataša Golić, Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo i Slobodanka Marković, vlasnica preduzeća „Tetragon“. Prisutnima se na kraju svečanosti obratio i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Programi Fonda za inovacionu delatnost su od početka podržani sredstvima Evropske unije i nakon svoje pilot faze, zahvaljujući sredstvima iz nacionalnog budžeta preko Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, postali su stalno dostupni mehanizam podrške Fonda za inovacionu delatnost. Kao takvi, oni su stalni oslonac podrške srpskoj privredi zasnovanoj na znanju, kao i naučno-istraživačkom sektoru.  

Last updated: 29. Mart 2024. 13:19