EU tim: najbolji partner Srbiji

U cilju modernizacije zemlje, kako u uobičajenim okolnostima, tako i suočeni sa krizom u vreme vanrednog stanja, EU tim - Evropska unija, države članice EU i finansijske institucije EU, kao što je Evropski investicioni fond - su partner broj jedan Republici Srbiji.

Generalno, Evropska unija je ubedljivo najveći investitor, najveći trgovinski partner i najveći donator Srbije:

Dok je Evropska unija generalno najveći pružalac pomoći na svetu, sama Srbija je u stvari među prve 3 zemlje koje dobijaju najviše finansijske pomoći od EU. Taj budžet se realizuje potpuno transparentno i može da se prati na veb-sajtovima Evropske unije.

Finansijsku pomoć EU čine programi koji se realizuju zajedno sa Srbijom. Pored dobro definisanih prioriteta, EU i Vlada Srbije zajedno odlučuju gde i kako da ih ostvare, kako bi Srbija postala prosperitetnija, održivija, pravednija, bezbednija i više demokratska i tako spremna da se pridruži Uniji.

Glavni sektori finansijske podrške su obrazovanje, poljoprivreda, lokalni razvoj, istraživanje i inovacije, životna sredina, transport, energetika, javna uprava, pravosuđe i vladavina prava, kao i zdravstvo.  

Last updated: 10. April 2021. 21:50