Podrška EU u higijenskim i prehrambenim proizvodima za romske porodice

Skoro 1.000 romskih porodica sa više od 5.000 članova koje žive u Beogradu, Valjevu, Nišu i Subotici dobilo je do sada Evropske unije (EU) pakete sa prehrambenim i higijenskim proizvodima. Pomoć koju EU kontinuirano pruža osetljivim društvenim zajednicama, pa i u toku pandemije koronavirusa, nastavlja se u narednim danima, te će, nakon prethodnih 1.000, još 375 paketa biti isporučeno zajednicama u Lebanu, Vranju, Nišu, Subotici i Valjevu.

Ova aktivnost sprovodi se u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije (SIPRU) i lokanim kriznim štabovima kako bi se osiguralo da pomoć stigne do najugroženijij sugrađana. Samu nabavku i distribuciju pomoći sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).


Veoma cenimo podršku koju smo kao država dobili od svojih međunarodnih partnera i bez koje se ne bismo tako uspešno nosili sa svim izazovima koje je pred naš zdravstveni sistem i čitavo društvo postavila epidemija COVID-19.

U kriznim situacijama, važno je da posebno vodimo računa o potrebama onih članova društva koje pripadaju osetljivim grupama. Hvala EU i UNOPS-u na podršci u ovim teškim trenucima za Srbiju i očekujem da nastavimo da zajedno radimo na poboljšanju položaja Romkinja i Roma u Republici Srbiji”, rekla je Zorana Mihajlović, potprеdsеdnica Vladе Srbijе, ministarka građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukture i predsednica Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji.

 Krize poput ove izazvane širenjem virusa COVID-19 najviše pogađaju naše najranjivije sugrađane i zato je neophodno da ih posebno podržimo kada je to najpotrebnije. Mi nastojimo da pokažemo solidarnost sa svim ugroženim grupama građana i ova podrška u prehrambenim I higijenskim paketima koja će stići do više od 6.500 pripadnika romske zajednice, je jedan deo ukupne podrške koju sprovodimo u Srbiji uz finansijsku pomoć EU

, rekla je Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator. 


Evropska unija je, u okviru svog globalnog odgovora za borbu protiv aktuelne pandemije, vrednog 15,6 milijardi evra, opredelila incijalnu podršku Srbiji od 93 miliona evra kako za hitne tako i za kratkoročne i srednjoročne mere u saniranju zdravstvenih, ekonomskih i socijalnih posledica ove zdravstvene krize.

 U ovim teškim vremenima moramo biti jedni uz druge i podržavati najosetljivije stanovništvo, više nego ikada. Evropska unija je, u okviru paketa podrške za Srbiju za borbu protiv virusa COVID-19, uložila 200.000 evra kako bi pomogla ranjivim zajednicama. Na ovaj način, EU je pružila pomoć preko 1.000 romskih porodica sa preko 5.000 članova u četiri mesta u Srbiji, ali i obezbedila pomoć za 14.000 žena i starih ljudi u 50 udaljenih opština u Srbiji.

"Ovo stanovništvo bilo je posebno osetljivo tokom ove krize, povrh zdravstvenog rizika kome smo svi izloženi usled koronavirusa. EU će nastaviti da im svima pomaže. Niko ne sme biti zapostavljen,” rekao je Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji.

Paketi pomoći za romsku zajednicu koji sadrže sredstva za higijenu kao i osnovne prehrambene namirnice poput brašna, šećera, ulja, pirinča, konzerviranih mesnih i ribljih proizvoda, isporučeni su uz podršku četiri organizacije civilnog društva: Centra za integraciju mladih iz Beograda, Asocijacije koordinatora za romska pitanja iz Valjeva, Lige Roma iz Niša i Edukativnog centra Roma iz Subotice.


Osman Balić, predsednik Stalne konferencija romskih udruženja građana (SKRUG) – Liga Roma iz Niša je rekao da iako je celo društvo pogođeno pandemijom virusa Covid-19, romska zajednica je ekonomski dodatno ugrožena jer skoro 70 posto romske populacije radi u neformalnom sektoru, odnosno živi od skupljanja sekundarnih sirovina.

„Tokom mesec i po dana vanrednog stanja oni su uglavnom bili bez prihoda, zato se posebno zahvaljujemo EU na ovoj izdašnoj pomoći”, rekao je Balić.

Evropska unija nastavlja da pruža podršku ranjivim grupama stanovništva, u čije unapređenje položaja je tokom poslednjih sedam godina uloženo peko 40 miliona evra.

Last updated: 10. April 2021. 21:50