Dr Ivana Stefanović

„Istu negu trebalo da imaju ljudi u Beču, i u Beogradu i u Blacu“, kaže doktorka Ivana Stefanović, specijalista urgentne medicine, a prema njenom iskustvu, kvalitetna oprema upravo je ono što lekarima omogućava da pacijentima adekvatno pomognu.

„Ja već 16 godina radim u Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć Beograd i ne mogu da vam objasnim od kolikog su nam značaja saniteti. Oni predstavljaju srž naše službe, jer kad imate mogućnost da vam lekarska ekipa dođe u kuću, dođe na mesto nesreće – to znači da ste skratili put, a vreme je apsolutno ključni činilac u zbrinjavanju teških i urgentnih stanja.“

Doktorka Stefanović objašnjava i da se saniteti mnogo više troše u odnosu druga vozila – recimo, privatne automobile. Sada kada raspolažu dovoljnim brojem vozila, dnevna i noćna smena Hitne pomoći duže svako svoje sanitate. To im omogućava i da se „odmore“, dok ponovo ne dođe njihov red da jezde ulicama u susret povređenima i bolesnima. A ekipa na terenu juri da stigne „platinastih deset minuta“ – koji su, kako nam doktorka objašnjava, postulat urgentne medicine.

„Zbog toga, donacija u vidu saniteta i opreme, za nas je od izuzetnog značaja, zato što nam to omogućava da imamo sanitete za dnevne i noćne smene, spremne sanitete za puteve – ako se nekom našem građaninu desi nešto i van granica ove zemlje, mi smo spremni da krenemo. Ako su potrebne dodatne ekipe, ako se desi bilo kakva katastrofa, koja zahteva našu pomoć, mi smo spremni, ali samo ako imamo i ljudstvo i opremu“, kaže doktorka Stefanović, i dodaje:

„Naša ustanova je Evropske unije dobila pomoć u vidu pet saniteta i oni su potpuno opremljeni, onim što nam je u vreme pandemije zaista izuizetno značajno. Pre svega, to su respiratori. Ali ono što je potrebno za naš svakodnevni posao, to je defibrilator, koji u određenim uslovima sigurno spasava život“, zaključuje doktorka.

Podsetimo, ukupno 32 potpuno opremljena vozila su isporučena bolnicama i domovima zdravlja u periodu od novembra 2020. do marta 2021, kako bi se prevazišla kriza u zdravstvenom sistemu i kako bi nega bila pružena pacijentima koji boluju od kovida kao i onima koji nisu zaraženi.

Takođe, pune dve decenije pre izbijanja pandemije virusa korona, Evropska unija je ulagala u osnaživanje zdravstvenog sistema u Srbiji. U tom periodu Srbiji je donirala 252 ambulantna vozila.

Last updated: 13. Jun 2024. 11:41