Dr Jovanović

“U ovim teškim danima kovid epidemije, velika moć saradnje i partnerskih odnosa dala je svoje rezultate. Upravo su primeri saradnje sistema zdravstvene zaštite Vlade Republike Srbije i Delegacije Eropske unije jedan od značajnih primera za unapređenje kontrole kovida 19, ne samo na teritoriji naše zemlje, već i regionalno”, kaže dr Verica Jovanović, vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Doktorka Jovanović je specijalista socijalne medicine i javnog zdravlja, u zdravstvu radi skoro 30 godina, a profesionalno iskustvo sticala je kroz različite preventivne aktivnosti.

Dugogodišnje lekarsko iskustvo omogućilo joj je da govori o aktuelnoj pandemiji virusa korona. Primetila je da su, kako nadležni, tako i partneri naše države, prepoznali pravi način da pomognu zdravstvenom sistemu.

“Smatram da je jako važno da se sredstva opredeljuju prema potrebama”, kaže dr Jovanović I dodaje:

“Kada je u pitanju saradnja sa Evropskom unijom, istakla bih pre svega značaj saradnje između Sektora za međunarodnu saradnju Vlade Republike Srbije, Ministarstva zdravlja, u delu koji se odnosi na prioritetne potrebe, koje su bile pre svega logističke prirode, a ogledale su se u snabdevanju i podršci u snabdevanju. U zaštitnoj opremi, zatim u kapacitetima hladnog lanca, za uspostavljanje sistema podrške u procesu vakcinacije.”

Takođe, podrška se ogledala i kroz jačanje kapaciteta u ljudstvu. Odnosno, u onim profilima, koje su zdravstvene ustanove istakle kao ključne, te su tako, “pojačanje” dobile razne službe, ali i laboratorije.

Doktorka je naglasila značaj pomoći Evropske unije:

“Ona je podrška postojećem sitemu, ali svaka podrška u tekućoj epidemiji jeste od velikog značaja.”

Kao posebno važne dr Jovanović prepoznaje logističku pomoć, nabavku opreme za čuvanje vakcina (takozvani “hladni lanac”), ali i to što je EU finansirala angažovanje 200 stručnjaka – lekara, medicinskih tehničara, administrativnih radnika – na period od devet meseci.

“Istakla bih i angažovanje mladih ljudi da dođu u priliku da na delu i u praksi daju doprinos i da započnu profesionalnu karijeru na takav način. Oni su dodatak svim kapacitetima, koje je inače Ministarstvo zdravlja angažovalo tokom epidemije. Upravo je ta saradnja predstavnika Delegacije Evropske unije, Ministarstva zdravlja i Vlade Republike Srbije od velikog značaja za kontrolu kovida 19, na teritoriji Srbije, regiona i šire”, zaključila je sagovornica. 

Podsetimo, zajedno sa finansiranjem transportnih troškova, EU je do danas uložila ukupno 66 miliona evra u kupovinu medicinskih sredstava u Srbiji. U to spadaju i 32 potpuno opremljena vozila, koja su isporučena bolnicama i domovima zdravlja u periodu od novembra 2020. do marta 2021, kako bi se prevazišla kriza u zdravstvenom sistemu i kako bi nega bila pružena pacijentima koji boluju od kovida kao i onima koji nisu zaraženi.

EU je nabavila 33 frižidera, 33 zamrzivača i 12 uređaja za duboko smrzavanje kako bi podržala kampanju vakcinacije.

Last updated: 13. Jun 2024. 11:41