Dr Tošić

Virus korona umnogome je promenio svakodnevicu, i više nego ikada svesni smo da “zdravlje na prvom mestu” nije isprazna floskula. Lekari, medicinske sestre, tehničari i drugi profesionalci zaposleni u sistemu zdravstvene zaštite iznova i iznova zavređuju naše poštovanje i zahvalnost.

Doktor Aksentije Tošić jedan je od njih.

Dr Tošić je vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravlje Čačak, a po specijalnosti je epidemiolog.

“Naša ustanova reprezentuje praktično ceo region Moravičkoga okruga u kojem se nalaze opštine Gornji Milanovac, Ivanjica, Lučani i grad Čačak sa preko 200.000 stanovnika i zadatak naše ustanove je da, u sklopu sa ostalim ustanovama zdravstvenog sistema u celom regionu koji čine četiri doma zdravlja i još dve bolnice, da svi zajedno radimo na tome da epidemiološka situacija bude pod kontrolom”, kaže doktor Tošić.

ZZJZ Čačak jedna je od zdravstvenih ustanova koja je dobila “pojačanje”. Naime, uz pomoć sredstava Evropske unije, 200 domaćih stručnjaka – lekara, medicinskih tehničara, administrativnih radnika – angažovano je na period od devet meseci, kako bi postojećem kadru pomogli da se izbori sa povećanim brojem obolelih od kovida 19, ali i kako bi pomogli tokom procoesa vakcinacije.

O novim kolegama dr Tošić ima samo reči hvale:

“Mnogo su nam pomogli, mnogo su nam značili. Uposleni su i tokom testiranja, vakcinacije, u laboratoriji, transport testova…” hvali se dr Tošić mladim kolegama. A kako kaže, i oni su zadovoljni što im je prvi ugovor (na šest meseci) produžen i što im je omogućeno da rade.

“Apsolutno možemo biti zadovoljni rezultatima koje postižemo i koje poredimo sa ostalim regionima u našoj zemlji, a takođe i sa ostalim državama u Evropi i u svetu. Ja moram da kažem da nijedan region ne bi mogao to da izdrži bez velike pomoći koju smo dobili od Ministarstva zdravlja naše zemlje i isto tako od pomoći koju smo dobili od naših suseda, pre svega od institucija Evropske unije”, zaključuje dr Tošić.

Podsetimo, na zahtev Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Evropska unija finansira zapošljavanje 200 zdravstvenih radnika u trajanju od 9 meseci, usled povećanja broja obolelih od kovida 19 u Srbiji i tekuće kampanje vakcinacije. Zdravstveno osoblje čine lekari, medicinski tehničari i administrativno osoblje koji pomažu zavodima za javno zdravlje, kovid ambulantama u okviru primarne zdravstvene zaštite i ključnim laboratorijama širom Srbije. Ovi stručnjaci pomagaće postojećem zdravstvenom osoblju do juna 2021. godine.

Do kraja marta 2021. osoblje angažovano u 25 javnih zdravstvenih ustanova uz pomoć EU najmanje je jednom vakcinisalo 1.411.097 osoba.

Pomoć EU pre pandemije

Donacije Evropske unije (EU) zdravstvu u Srbiji iznose više od 200 miliona evra, a Evropska investiciona banka (EIB) omogućila je još 250 miliona evra povlašćenih kredita, od 2000. do danas.

EU je opremila bolnice, laboratorije, zavode za javno zdravlje i zavode za transfuziju krvi i obezbedila 264 kompletno opremljena vozila Hitne pomoći za zdravstvene centre širom Srbije, od kojih je 134 isporučeno sa respiratorima.  

Last updated: 13. Jun 2024. 11:41