"Anora”: Pametna rukavica za lakši život slepih i slabovidih

Samo u Srbiji, prema procenama udruženja, postoji 12.000 slepih i slabovidih osoba, koje se svakodnevno suočavaju sa brojnim preprekama. Ali, zahvaljujući pametnoj rukavici "Anora”, koju je razvio mladi tim kompanije Anoris, slepe i slabovide osobe će ubuduće moći lakše da se orijentišu u prostoru, da prepoznaju boje, novčanice i objekte, a staratelji ili prijatelji će moći da prate njihovo kretanje.


Potencijal inovativnog projekta prepoznao je Fond za inovacionu delatnost, koji je zahvaljujući sredstvima Evropske unije kroz Program ranog razvoja podržao razvoj inovativnog proizvoda Anora.

Nikola Krstić, direktor kompanije Anoris Technology, objašnjava da rukavica Anora uživo detektuje udaljenost u odnosu na predmete i vraća vibracioni feedback o tome koliko su predmeti udaljeni - nešto slično radaru. Pored toga, detektuje i boje, novčanice, izgovara datume i sat, pomaže u orijentaciji. Ukoliko se izgubite može da pošalje vašu lokaciju prijateljima, starateljima.Može da detektuje lekove, predmete. Ima više od deset funkcija – i sve to na samo jedan klik. Uz to, vodootporna je.

"Uz pomoć Evropske unije i programa Fonda za inovacionu delatnost za rani razvoj startapa, finansirali smo razvoj, pre svega hardvera u rukavici kako bismo napravili dovoljno kompaktnu elektroniku sa svim funkcijama koje su neophodne slepoj osobi u svakodnevnom korišćenju. Takođe, jedna od najvećih stavki u koju smo uložili vreme, trud i novac jeste dizajn rukavice, tako da danas imamo samo jedno kućište neupadljivog dizajna od vrhunskog materijala koji može trajati dugi niz godina i koji se mogu koristiti svakodnevno. Dve najveće stavke - hardver i dizajn – smo pokrili ovim sredstvima”, navodi Krstić.

Novinarka Milica Ćirić jedna je od prvih potencijalnih korisnika koja je isprobala "Anoru".

"Pojava ovog revolucionarnog, jednostavnog i praktičnog uređaja će moju svakodnevicu učiniti lepšom i jednostavnijom. Ona će doprineti i kvalitetu života slepih, ali i podizanju svesti o slepim i slabovidim ljudima i njihovim potrebama”, kaže Ćirić.    

Podrška Evropske unije inovacijama i konkurentnosti u Srbiji vredna je više od 200 miliona evra za period od 2014. do danas. Sredstva namenjena ovom sektoru koriste se za podsticanje kvaliteta nauke, inovacija i povezivanja sa evropskim i međunarodnim naučnicima i preduzetnicima, čime se povećava konkurentnost srpske ekonomije.EU podstiče razvoj nauke i inovacija kako bi stvorila tehnološke preduslove za razvoj konkurentnosti i privrede širom Evrope. Građanima Srbije, EU je omogućila korišćenje zajedničkog istraživačkog prostora i usavršavanje u zemljama EU, čime su srpski naučnici postali vidljiviji evropskoj i svetskoj naučnoj zajednici.   

Last updated: 13. Jun 2024. 11:41