Bezbedna krila

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije najpoznatije je po aktivnostima na očuvanju populacije orlova krstaša, ne zaustavlja se na ovom projektu.


Pre nekoliko godina počeli su da istražuju koliko ptica strada na strujnim dalekovodima. Samo prošle godine zabeležena su 82 slučaja kolizije i to najviše u okolini Koviljskog rita. Kako kažu ptice često gube život tokom noćne seobe, kada su žice dalekovoda gotovo nevidljive.

Među njima su i pojedine veoma retke i ugrožene vrste, poput barskog petlića, male carske šljuke, šumske šljuke i kašičara. Kroz međunarodni projekat za sprečavanje stradanja ptica na dalekovodima "Life Danube Free Sky", u kojem učestvuje 15 partnera iz sedam zemalja, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i operater distributivnog sistema Elektrodistribucija Srbije (EDS) rade monitoring stradanja ptica kako bi poboljšali uslove za gnežđenje i ishranu određenih vrsta i to na devet područja duž toka Dunava.

"U oba projekta pokazali smo da građani imaju veliku ulogu u zaštiti prirode tako što mogu da se angažuju, da se udruže i da pomognu opstanku ugroženih vrsta. Nama je potrebno da ljudi znaju da postoji problem, da ga prepoznaju kako bismo ga zajedno rešili", poručuje Ružić.

EU pruža finansijsku pomoć Srbiji za očuvanje mnogih biljnih i životinjskih vrsta, kao i netaknutih prirodnih lepota. Kroz programe prekogranične i transnacionalne saradnje, EU je podržala preko 1.000 projekata iz Srbije sa preko 700 miliona evra.  

Last updated: 13. Jun 2024. 11:41