"Deveta umetnost“ - priča o istoriji i pomirenju

Ako zajedno istražujemo, debatujemo, razumemo istoriju Evrope, bez stereotipa, podela i ograničenja, naše šanse da pravilno rasuđujemo i međusobno se uvažavamo su znatno veće. To je jedna od najvažnijih poruka koja proizilazi iz projekta "Can for Balkans“ koji je podržan od strane programa Kreativna Evropa.

Ali, nije reč o nekom dosadnom udžbeniku ili nerazumljivom štivu, već o – stripu! Po prvi put u Evropi, pokrenuta je mreža istorijskog stripa koja okuplja konzorcijum partnera iz Albanije, Belgije, Makedonije, Rumunije i Srbije.

Sve to sa idejom stvaranja prekogranične kulturne mreže koja treba da ostvari saradnju umetnika i stručnjaka iz sveta istorijskog stripa. Marko Stojanović, nastavnik engleskog jezika u osnovnoj školi “Nikola Mitrović Kokan”, najstarijoj ovnovnoj školi u Leskovcu, jedan je od učesnika ovog projekta koji nosi izuzetno pozitivne utiske.

Marko se bavi stripom i kao predavač u leskovačkoj školi stripa, a podrška koju su svi dobili od strane Kreativne Evrope kroz "Can for Balkans“ je vrlo bitna, kako kaže, jer su uspeli da uspostave saradnju i izgrade kreativne mostove koji ih spajaju sa ljudima iz drugih zemalja.

"Ova podrška nam je omogućila da se upoznamo, da putujemo i da se povežemo sa kolegama, dada upoznamo njihove strip scene. Tako se gradi ne samo mreža istorijskog stripa, već i jedan kulturni most između balkanskih zemalja, koji je, kroz kontakt sa muzejom stripa u Briselu, i most ka ostatku Evrope“, ističe Marko.

Stojanović je danas strip scenarista za američke, francuske i kineske izdavače, a da nije imao podršku u ranoj fazi svog razvoja, uverava da ne bi uspeo da ostvari sve svoje ciljeve i želje. Zbog toga ulogu predavača vidi kao jako važnu.

"Ako mogu nekome da otškrinem vrata i da pomognem da napravi neke korake, da mu pomognem da donese izbor u životu za bavljenje nekom kreativnošću i nečemu dobrom u njegovom životu, moje srce je puno“ ponosno ističe Marko.

Kreativna Evropa je program Evropske komisije za podršku sektoru kulture i audiovizuelnim delatnostima. Za ciklus 2014-2020 program je program imao budžet od 1,46 milijardi evra, dok je za period 2021-2027 predviđeno veliko povećanje, pa će biti dostupno ukupno 2,44 milijardi evra.

Srbija u programu Kreativna Evropa učestvuje od samog početka, od 2014. godine. Prvi ciklus programa Kreativna Evropa 2014 – 2020 se završio odličnim uspehom i sa ukupno 152 podržana projekta iz Srbije.    

Last updated: 13. Jun 2024. 11:41