I Evropa je čula za Nanin recept s juga Srbije

"Krenuli smo iz male radionice, sa dve šerpe i varjačama, a uz pomoć programa EU Pro stvorili smo brend koji sada ima izvoz proizvoda na evropsko tržište“ zadovoljno ističe Jelena Janković, vlasnica zanatske radionice “Nanin recept s Juga” iz Vranja.

Priča o ovoj maloj radnji koja je u međuvremenu porasla i postala cenjena i izuzetno značajna počinje 2014. godine kada je Jelena, nakon što se izlečila od karcinoma, shvatila koliko je važna zdrava ishrana. I onda je sve krenulo. Odlučila je da pokrene proizvodnju namirnica koje će biti potpuno organske, bez ikakve hemije.

U bogatom asortimanu proizvoda ovog preduzeća nalaze se zimnica, ajvar, paradajz u flašama, slatko od šumskog voća, kupina, jagoda, malina. I sve to na tradicionalan način. Povrće se ručno ljušti, ručno obrađuje i ručno pakuje. Kao nekad, bez konzervansa, veštačkih boja, pojačivača ukusa i aditiva. A samo pola u šali kažu da postoji i jedan tajni sastojak koji se meša u sve - ljubav.

Kako bi unapredili poslovanje i radili sa većim kapacitetom, konkurisali su i dobili podršku EU PRO programa koji finansira Evropska unija.

"Dobili smo veliku mašinu za pečenje paprika, mini komoru, veliki pasterizator. Evropska unija nam je omogućila da postanemo ozbiljna radionica bez limita“,, kaže Jelena Janković.

Sredstva im nisu pomogla samo da povećaju kapacitete i kvalitet proizvoda, već i da se prošire: otvorena su odmah dva nova radna mesta, a dugoročno još šest. A vredi pomenuti i društveno-odgovorno poslovanje preduzeća, koje uključuje podršku lečenju sugrađana i finansijske i proizvodne donacije lokalnoj sigurnoj kući.

Novi trogodišnji program Evropske unije za lokalni razvoj, EU PRO Plus, za koji je opredeljeno 40 miliona evra, daće dodatni podstek društvenom i ekonomskom razvoju 99 lokalnih samouprava u regionima Šumadije, zapadne, južne i istočne Srbije. Program vodi Ministarstvo za evropske integracije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).  Last updated: 13. Jun 2024. 11:41