Mladi stručnjaci: Solidarnost i znanje u borbi protiv pandemije

"Pretnja ovim virusom ili možda nekim drugim virusom lebdeće još neko vreme u našim mislima i na našim prostorima", rekao je na izmaku prve godine pandemije doktor Aksentije Tošić, vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravlje Čačak.


Dve godine nakon što je kovid-19 promenio sve naše živote, i u trenutku kada su brojke napokon mnogo manje crne, sa sigurnošću možemo reći da je doktor Tošić bio u pravu.

"Ova borba zahtevaće dodatno angažovanje, dodatne napore, resurse svih vrsta: i personalne, i što se opreme tiče", govorio je dr Tošić.

Srećom, umornim lekarima, medicinskim sestrama, tehničarima, i drugim herojima uposlenim u zdravstvenom sistemu – imao je ko i da priskoči upomoć. Mladi i nezaposleni stručnjaci, njih dve stotine, pridružili su se borbi protiv kovida. Obavljali su preglede, testirali pacijente, pomagali pri vakcinaciji...

Isprva su se priključili samo na tri meseca, a kada se pokazalo da je njihov doprinos itekako značajan, a da korona ne odustaje, ugovori su produžavani, pa su ostali uposleni 15 meseci. Za ceo taj period, plate ovih 200 ljudi pokrivala je Evropska unija, a to je samo jedan od vidova pomoći koju je EU pružila Srbiji za borbu protiv korone. Zaključno sa novembrom 2021. godine u 25 institucija u kojima su oni bili zaposleni - pruženo je ukupno 5.720.813 medicinska usluga. Devetoro od njih dve stotine bilo je angažovano u Zavodu za javno zdravlje Čačak.

"Svi treba da pomažemo jedni drugima", navodi dr Tošić, čija je specijalnost upravo epidemiologija. "I svi treba da imamo jedan cilj: da ovo teško vreme što lakše i što bezbolnije prebrodimo."

Evropska unija je od početka pandemije podržala Srbiju u borbi protiv širenja virusa sa više od 77 miliona evra, od čega je 20,7 miliona evra utrošeno za hitnu podršku i najhitnije potrebe kako bi se ojačao zdravstveni sistem u Srbiji kako u kriznim situacijama tako i tokom redovnog funksionisanja.      

Last updated: 13. Jun 2024. 11:41