Nema pomirenja bez prijateljstva, nema budućnosti bez mladih

A možda je najbolje, ili jedino moguće, ostaviti ružnu prošlost i konflikte – u prošlosti? I ko bi to mogao bolje da uradi sem mladih ljudi?

S tom idejom je 2016. godine nastala Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO). Osnovalo ju je šest vlada država Zapadnog Balkana, ciljem da mladima s ovih prostora pruži mogućnost za dijalog, zajedničko učenje, upoznavanje i veliku mogućnost za prevazilaženje konflikta koji su za nama.

“U saradnji sa srednjim školama želimo da mladima u Srbiji pružimo mogućnost da upoznaju svoje vršnjake, odu na neka nova mesta i da shvate da su konflikti koji su se dešavali u prošlosti iza nas. Želimo da kroz saradnju sa srednjim školama i organizacijama civilnog društva pružimo mladima da stvaraju novu, svetlu budućnost zajedno”, kaže Ivana Antonijević iz lokalne kancelarije RYCO u Srbiji.

Regionalna kancelarija za saradnju mladih je uz podršku partnera, od kojih je jedan od najznačajnijih Evropska unija, podržala više od 110 projekata koje su realizovale srednje škole i organizacije sa teritorije Zapadnog Balkana.

“Zahvaljući organizaciji RYCO, učestvovala sam u projektu Glasovi koji omogućuju mladim ljudima da ispolje svoju kreativnost, ostvare međukulturalni dijalog, iskažu svoje potencijale na najbolji mogući način“, kaže Vesna Vojvodić Mitrović, doktor filoloških nauka i profesor srpskog jezika i književnosti u Geološko-hidrometeorološkoj školi „Milutin Milanković“ u Beogradu.

„Mislim da smo uspeli da podstaknemo mlade ljude na empatiju, solidarnost, na buđenje kritičkog mišljenja i zapitanosti, na prevazilaženje onih granica koje su ostvarene perspektivom zarobljenom u prošlosti i da tako možemo doprineti održivom miru na prostoru Zapadnog Balkana.”

Ivana Romić, učenica četvrtog razreda Geološko-hidrometeorološke škole „Milutin Milanković“ iz Beograda, govorila je o iskustvu svojih drugara iz škole, ali i prijatelja iz Nikšića i Prilepa.

“Među nama su se stvorila velika prijateljstva koja će potrajati – ali i neke ljubavi. Ostali smo u kontaktu i nadam se da ćemo se ponovo svi nekad okupiti”, kaže Ivana.  

Last updated: 13. Jun 2024. 11:41