Nigde nema restorana kao što je "Avlija"

Ako prolazite kroz Bogatić, obavezno svratite u "Avliju". To je više od običnog restorana, tu se ukrštaju ugostiteljstvo i socijalna zaštita, poljoprivredna proizvodnja i etno turizam, a rezultat je jedinstven. Ovde ćete, kažu, pronaći mir, tišinu, ponovo otkriti zaboravljene mirise i ukuse, ali biti i podrška i ohrabrenje za ljude koji su pronašli drugi dom i počeli novi život.  

Restoran koji zapošljava osobe sa mentalnim i intelektualnim poteškoćama osnovao je Caritas iz Šapca, na osnovu dvodecenijskog iskustva u oblasti socijalne zaštite, a po principima socijalne ekonomije.

Na imanjima u Bogatiću, Badovincima i Vukošiću gde se proizvodi povrće i voće, sprema hrana i prave sokovi, džemovi, slatko i domaća rakija, Caritas je pružio šansu ljudima kojima su potrebni pomoć i podrška, uz podstrek da i oni mogu stvarati jednako kao svi ostali.

"Zašto je ovo imanje jedinstveno? Jer smo razlike pretvorili u prilike. Mi imamo širok spektar usluga koje pružamo na imanju. To su kuhinjske usluge, restoran, poljoprivredna proizvodnja u plastenicima, proizvodnja voća, a imamo i registrovanu destileriju, proizvodnju sokova, džemova, zimnice. Takođe, vodimo grnčarsku i cvećarsku radionicu. S jedne strane naši korisnici mogu da se profesionalno rehabilituju, a s druge strane svi posetioci ’Avlije’ mogu da uživaju u našim proizvodima i uslugama", objašnjava Miroljub Nikolić, direktor Caritas Šabac.

Na ovaj način Caritas Šabac unapredio je usluge - pomoć u kući za osobe sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama, te razvio dnevni boravak i stanovanje uz podršku, a Bogatić je postao jedinstvena opština u Srbiji jer ima tri usluge namenjene ovoj populaciji.

"Naši korisnici su ovde srećni i zadovoljni pod nadzorom stručnog tima. Njihove porodice imaju puno poverenje u nas i to je naš vetar u leđa i nešto što nas pokreće", kaže Sanja Vuković, stručna radnica dnevnog boravka.

Ova ideja podržana je kroz nekoliko EU programa i kroz projekat "Podrška prevenciji rezidencijalnog smeštaja osoba sa intelektualnim i mentalnim poteškoćama u Mačvanskom okrugu razvojem usluga pomoć u kući i dnevnog boravka u lokalnoj zajednici". Takođe, "Avlija" je dobitnik i Interreg nagrade za najbolji projekat.

EU je najveći donator u Srbiji u svim oblastima, a posebno u socijalnoj inkluziji. Samo u poslednjih pet godina, EU je donirala i uložila više od 115 miliona evra za poboljšanje životnog standarda najugroženijih. 

Last updated: 13. Jun 2024. 11:41