Pet zvezdica za radarsku bezbednost

Kako učiniti automobile ili prostore u kojima se nalaze velike mašine bezbednijim? Da li je moguće upotrebiti radarske signale za detektovanje i razlikovanje živih od neživih objekata?

Odgovore na ova zanimljiva pitanja znaju u kompaniji Novelic, koja je već četiri godine deo Naučno-tehnološkog parka u Beogradu.

“Počeli smo kao mali tim, a sada nas već ima više od stotinu zaposlenih, mahom inženjera. Bavimo se svim oblastima elektronike, od dizajna do izvedbe prototipa i na kraju pripreme za proizvodnju”, ističe Jure Galić, predstavnik kompanije.

Specijalnost Novelica je radarska tehnologija, a jedna od informacija koja se može da dobiti na osnovu radijskih talasa je i detekcija disanja ljudi.

“Od 2022. godine će ta tehnologija za detekciju živih bića u enterijeru vozila biti obavezna ukoliko proizvođač želi da dobije pet zvezdica na testu bezbednosti“, objašnjava Galić, koji dodaje da je radar u proteklih stotinu godina prešao put od upotrebe u vojnoj industriji do dostupnog senzora široke upotrebe.

Tip senzora koji razvija Novalic služi i za sprečavanje kretanja ljudi tamo gde ne bi trebalo da se nađu, na primer pored mašina. Pomoću ovog radara moguće je kontrolisati i osvetljenje u prostoru.

Podrška Evropske unije inovacijama i konkurentnosti u Srbiji vredna je više od 200 miliona evra za period od 2014. do danas. Sredstva namenjena ovom sektoru koriste se za podsticanje kvaliteta nauke, inovacija i povezivanja sa evropskim i međunarodnim naučnicima i preduzetnicima, čime se povećava konkurentnost srpske ekonomije.

Od 2014. Srbija je korisnik i Okvirnog programa za istraživanje i inovacije - Horizon Europe. EU podstiče razvoj nauke i inovacija kako bi stvorila tehnološke preduslove za razvoj konkurentnosti i privrede širom Evrope. Građanima Srbije, EU je omogućila korišćenje zajedničkog istraživačkog prostora i usavršavanje u zemljama EU, čime su srpski naučnici postali vidljiviji evropskoj i svetskoj naučnoj zajednici. Last updated: 13. Jun 2024. 11:41