Pobede na terenu nema bez timske igre

Ako je nešto srpski brend, ako je nešto građanima ove zemlje donosilo radost, to je košarka, verovatno najtrofejniji – usudićemo se reći i najvoljeniji – sport na ovim prostorima.

Da imamo vrhunske košarkaše, to smo svi znali; da su i naši basketaši među najboljima na svetu, i to se zna; ali mnogi će se prijatno iznenaditi podatkom da je i naša nacionalna selekcija košarkaša u kolicima sve bolja. Sem mnogo volje i talenta, ovaj sport iziskuje i opremu, koja nije jeftina.

A kao i uvek kada govorimo o sportu – pobede nema bez timske igre. Naši košarkaši u kolicima usavršavali su svoje veštine na pripremama nacionalne reprezentacije za Evropsko prvenstvo u Atini 2021, a reprezentativac Lazar Makulović je zahvaljujući Evropskoj uniji na okupljanje reprezentacije krenuo opremljen novim, kvalitetnim kolicima, napravljenim posebno za njega.

Savez košarkaša u kolicima Srbije sarađuje sa Evropskom unijom – konkretno sa Delegacijom EU u Srbiji i EU Info centrom – već tri godine, podseća Mladen Pajević, generalni sekretar Saveza.

Kontakt se nastavio i rezultirao je našim učešćem u projektu "Trčim za školu“ u okviru Evropske nedelje sporta, u sklopu kojeg su dobijena jedna košarkaška kolica. Posao kojim se bavim je pun izazova jer je potrebno obezbediti sredstva za funkcionisanje Saveza, ali i reprezentacije, da bi momci mogli da treniraju.

Kapiten reprezentacije je Željko Ćirković, koji se košarkom bavi od 2001. godine, i danas nastupa u klubu Singidunum Crvena zvezda.

"Kroz klub je prošlo do sada nekih 87 košarkaša u kolicima. Neki su se zadržali jedan trening, neki su kao ja od samog početka pa do danas. Generalno, polako se diže košarka da zauzme mesto koje, po meni, zaslužuje jer je jedan od najlepših i najdinamičnijih sportova kojim se bave osobe sa invaliditetom“, poručuje Ćirković.

Evropska nedelja sporta tradicionalno se širom Evrope obeležava poslednje nedelje septembra, a u Srbiji je 2021. godine održana četvrti put.  


Last updated: 13. Jun 2024. 11:41