Ponosna lepotica ponovo bdi nad ravnicom: Prvih sedam vekova tvrđave Bač

Po nekada slavnom gradu Baču, nad kojim je bdela i kojeg je čuvala impozantna tvrđava, nazvana je čitava velika plodna ravnica između Dunava i Tise. Postoje tragovi života od ranog neolita do danas – celih osam hiljada godina!


I danas je tvrđava u Baču, stara skoro sedam vekova i neodvojiva od velike reke, najznačajnije i najbolje očuvano srednjevekovno utvrđenje na području Vojvodine. Upravo zato ovaj lokalitet od velike istorijske važnosti kandidovan je za upis na listu kulturnog i prirodnog nasleđa UNESCO (Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu). I jednako važno: nedavno je tvrđava obnovljena, sredstvima Evropske unije.

Kula sa pet etaža je u potpunosti rekonstruisana, a na prvom i trećem spratu nalazi se postavka arheoloških eksponata iskopanih na prostoru tvrđave. Sa svojim sadržajima, kula je dostupna za turističke posete tokom cele godine. "Važno je da to nasleđe bude dobro valorizovano, čuvano, korišćeno, da služi društvu u najširem mogućem smislu te reči“, objašnjava Slavica Vujović, arhitekta-konzervator.

"U svemu tome se jasno vidi veliki značaj Evropske unije i evropskih projekata, pomoću kojih smo unapređivali stanje tvrđave Bač. Sa evropskim projektima dolaze nova saznanja i novi standardi, značajni za celu našu struku.“

Kada je o Unesku reč, ovo je prva nominacija Srbije u kategoriji "kulturni predeo“, i ujedno prva samostalna nominacija naše zemlje od 2007.

"Na ovom terasastom terenu sa obiljem vegetacije, voda i prirodnog tla, prati se kontinuitet naseljavanja iz koga je proistekao i izraziti kulturni diverzitet, o kome svedoči bogatstvo očuvanog materijalnog i nematerijalnog nasleđa“, navodi Ministarstvo kulture i informisanja.

Sadašnja tvrđava nastala je između 1338. i 1342. godine, kada je kralj Karlo Robert Anžujski ojačavao granice Ugarskog kraljevstva. Radovi na dograđivanju i utvrđivanju zidina trajali su gotovo dva veka.

Očuvanje zajedničkog kulturnog nasleđa Evrope, podrška i promocija umetnosti i kreativnih industrija u Evropi nalaze se među ciljevima Evropske unije. Konkretne inicijative, poput Evropske godine kulturnog nasleđa, posvećene su tome da se svim građanima omogući pristup ovoj živopisnoj i raznolikoj kulturi. Zaštita i promocija kulturnog nasleđa sastavni su deo misije EU u Srbiji. EU prepoznaje značaj koji srpsko kulturno nasleđe ima za Evropu i svet. Obnova Golubačke tvrđave, Franjevačkog samostana u Baču, Pirotskog Grada, sinagoge u Subotici, koja datira iz 1902, izgradnja Centra za posetioce u Lepenskom viru, rekonstrukcija Botaničke bašte "Jevremovac”, u Beogradu, obnova Narodnog pozorišta u Beogradu – neki su od najvažnijih projekata koje je EU finansirala u Srbiji. 

Last updated: 13. Jun 2024. 11:41