Prva brazda novim traktorom

Veljko je odrastao u ratarskom kraju – odmalena je na njivi bio uz oca i dedu, pa je i zavoleo poljoprivredne poslove. Oduvek je želeo da ima moderan traktor, a ta želja mu se ispunila u 23. godini.


Porodica Katanić živi u Staparima kod Sombora i bave se zemljoradnjom. U tom su kraju oranice plodne, a Veljkova porodica sadi šećernu repu, pšenicu, kukuruz, soju i suncokret. Rešili su da unaprede poslovanje nabavkom novog traktora, što su uradili uz pomoć IPARD fonda. IPARD – Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj, program je Evropske unije koji u Srbiji sprovodi Uprava za agrarna plaćanja.

Oni raspisuju konkurse na koje se prijavljuju poljoprivrednici različitih profila – proizvođači mleka, voća, povrća, žitarica pa čak i oni koji se bave ruralnim turizmom. Od 2014. Do 2020. Evropska unija je srpskim poljoprivrednicima obezbedila 175 miliona bespovratnih sredstava kroz IPARD II ciklus, uz još 55 miliona evra nacionalnog sufinansiranja. Važno je napomenuti da su ova sredstva korisnicima dostupna do 2023.

Veljko je konkurisao tokom ovog perioda, a uskoro će domaći poljoprivrednici imati priliku da se prijave za bespovratne donacije kroz ciklus IPARD III, za koji je planirano oko 288 miliona evra. Katanići kroz svoje iskustvo opisuju proces.

"Na internetu smo videli konkurse za subvencije i donacije Evropske unije. To je proces koji nije jednostavan, ali uz mali napor uspeli smo sve to ostvarimo“, kaže Veljko. (Njegova “primedba” stoji, pa odgovorni najavljuju da će ovaj proces u budućnosti biti znatno jednostavniji.)

U svakom slučaju – Katanićima se isplatilo.

"Obnovili smo dobar deo mehanizacije, samim tim olakšali i ubrzali posao. Povećanjem obima posla, proširivanjem i obnavljanjem nove mehnizacije sve je bilo zanimljivije i drugačije, tako da mi nije bilo teško da zavolim ono čime se bavim.“

IPARD III U okviru IPARD III programa na raspolaganju našim poljoprivrednicima biće već dobro poznate mere 1, 3, 7 i 9, koje će biti poslate na reakreditaciju, a među novim je Mera 4 – Agro-ekološko-klimatske mere i mera organske proizvodnje, kao i Mera 5 – Sprovođenje lokalnih strategija ruralnog razvoja LEADER pristup. Za ove dve mere vreme akreditovanja se očekuje 2022/3. U planu je i Mera 6 – Investicije u ruralnu javnu infrastrukturu koja će biti otvorena tek 2024/5. Pored ostalih, jedna od izmena je ta da će za mere 1, 3 i 7 biti povećana minimalna podrška na 20.000 evra.  

Last updated: 13. Jun 2024. 11:41