Rad, red i napredak: Da ne bude više prosutog mleka

Mlekarstvo po značaju drugi sektor poljoprivrede u zemlji. Godišnje se proizvede milijardu i po litara mleka, dok se po glavi stanovnika utroši oko 200 litara. Iako ove cifre deluju impozantno, postoji velika potreba za podsticanjem razvoja ovog sektora.

O tome dosta zna Ljiljana Nešić iz Mlekarskog kombinata Paraćin, koji je dobio sredstva za unapređenje mlekare uz pomoć Programa podrške Evropske unije razvoju opština - EU PRO.

"Imali smo jasne procedure, rokove i predstavu šta se od nas očekuje. Kada smo sve ispunili, išavši po tačkama i terminima, sve je prošlo kako treba“, kaže Ljiljana, i u prvi plan stavlja pomoć koleginica iz EU programa koje su pratile svaki korak ovog puta. Uz osmeh navodi da su "svi privrednici optimisti, čim se bave tim poslom“.

A onda ozbiljno dodaje:

"Situacija u srpskoj privredi se menja, bi trebalo da se radi na poboljšanju procedura, zakona po kojima se posluje i na regulaciji samog tržišta“, dodaje Ljiljana Nešić.

To posebno važi za mlekarsku industriju, u kojoj leži veliki potencijal. Razvoju mogu da doprinesu i mali proizvođači, koji mleko otkupljuju od lokalnih poljoprivrednih gazdinstava.

Inače, tokom trajanja projekta EU PRO, čak 25 miliona evra usmereno je na razvoj preduzeća u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, kao i na jugu i istoku zemlje. Po završetku ovog projekta, Evropska unija nije prestala da pomaže malim preduzetnicima, te je EU PRO "nasledio“ EU PRO PLUS.

Evropska unija je za trogodišnji program EU PRO PLUS koji je počeo u januaru 2021. opredelila sredstva u ukupnom iznosu od 40 miliona evra i to inicijalno 30 miliona za ugovorene razvojne aktivnosti i dodatnih deset miliona usmerenih na podršku lokalnim samoupravama, malim privrednicima i zdravstvenom sistemu u oporavku od posledica uzrokovanih pandemijom kovid 19. Program vodi Ministarstvo za evropske integracije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS). 


Last updated: 13. Jun 2024. 11:41