Savet važan koliko i finansijska pomoć

Slobodan Dukić počeo je da se bavi tovom svinja pre petnaest godina. Živi u Mačvi gde stočarska proizvodnja nije toliko zastupljena, ali je svoju proizvodnju hrabro započeo i ubrzo želeo da proširi, posebno kada je čuo za IPARD program.

Koristeći fondove Evropske unije, značajno je unapredio svoje gazdinstvo na kom uzgaja svinje i dobio ne samo finansijsku, nego i savetodavnu pomoć kako bi projekat uspešno ostvario.

"Konkurisao sam za proširenje tova i tako sam izgradio još dva objekta. Sada imam proizvodnju od 4.800 grla godišnje“, kaže Slobodan Dukić.

"Planiram da otvorim još jednu farmu sličnih kapaciteta i da proširim posao. Lakše je izaći na tržište sa većim brojem svinja. Tako bih mogao da sklopim ugovor sa nekom klanicom. Nadam se da ću i tada koristiti sredstva koje daje IPARD.“

Nabavka neophodne opreme i izgradnja infrastrukture, dodaje, bili bi mnogo teži i trajali bi duže da nije koristio mogućnosti koje daje IPARD.

IPARD II program najznačajniji je program pretpristupne podrške ruralnom razvoju i prvi dokument iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Srbije koji je odobren od strane svih članica Evropske unije. Glavni cilj i svrha ovog programa je da pomogne poljoprivredne proizvođače i prerađivače, kao i sve stanovnike ruralnih područja Republike Srbije, da postepeno podižu svoje kapacitete i potencijale kako bi se blagovremeno i na pravi način, pripremili za ispunjavanje evropskih standarda i zakona u oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije i zaštite životne sredine.  


Last updated: 13. Jun 2024. 11:41