Stari nisu teret, već blago ovog društva

Koja glumica je ubrizgala botoks, kome je estetska operacija pošla po zlu, a koja pevačica stari "dostojanstveno“ – ma šta to značilo. Društvene mreže i mediji puni su ovakvih vesti, i čini se da mladost, ili barem privid mladosti, nikad nisu bili na većoj ceni.

Zašto? Kao da je starenje kazna, a ne privilegija. I, nažalost, često se tako ponašamo i prema osobama u svom okruženju.

"Kod nas u Srbiji kao da je još jak patrijarhalni model po kojem je starima mesto u kući. A ako oni ne izlaze, postaju nevidljivi za društvenu zajednicu kada završe svoj aktivni profesionalni vek“, objašnjava socijalna radnica Nadežda Satarić.

Nadežda je i članica Udruženja građana Snaga prijateljstva Amity, osnovanog pre 23 godine.

"Kroz aktivnosti i akcije promovišemo aktivno učešće starijih ljudi, njihovo učešče u društvenom i u životu lokalne zajednice“, navodi ona. Među ovim aktivnostima izdvaja se projekat "Povećano učešće starijih žena u javnom i političkom životu“, koji podržava Delegacija EU, a čiji je cilj da ojača 120 starijih žena da prate poštovanje svojih prava, odgovaraju na kršenja i diskriminaciju.

Danica Šmic (85), jedna od učesnica projekta,nastavnica fizike i matematike u penziji, ima volonterski "staž“ od pola veka.

"Volontiranje je moje veliko zadovoljstvo. Volim da posećujem osobe koje žive same, da se ne osećaju usamljeno, zaboravljeno“, kaže Danica.

Ona je još 1970. završila kurs za dobrovoljnu bolničarku Crvenog krsta i u ratu i u miru i od tada ne prestaje da aktivno učestvuje u javnom životu.

"Ako želimo da nam ovaj svet bude bolje, pravednije i humanije mesto za život, prvi korak je da budemo volonteri, da jedni drugima pomažemo, ne samo kad je pandemija ili poplave, nego da to nama bude svakodnevna obaveza“.

Danica, koja poručuje da stari nisu teret društva, ali i da je jako važna međugeneracijska solidarnost, i tokom pandemije virusa COVID-19 bila je veoma aktivna. Kontaktirala je starije osobe kojima je bila potrebna pomoć, koje su se osećale usamljeno i uplašeno.

Evropska unija je zasnovana na vrednostima poštovanja ljudskog dostojanstva, ljudske slobode, demokratije, jednakosti, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, uključujući prava manjina. Shodno tome, EU aktivno podržava poštovanje i zaštitu ljudskih prava u Srbiji kroz različite programe.  

Last updated: 13. Jun 2024. 11:41