Sve je počelo od ukusne zimnice

Da li ste čuli za Žbevac? U pitanju je naselje kraj Bujanovca u Pčinjskom okrugu, a kada vidite šta se tamo pravi, nikada nećete zaboraviti ovo mesto. Marinirane pečurke, džemovi, kompoti, prirodni sokovi...

Firma "Natural magic“ iz Žbevca bavi se preradom voća i povrća, a pre nekoliko godina ju je osnovao Goran Stamenković. Stamenkovići su prvo obrađivali samo imanje, a zimnice pravili tek toliko da imaju za sebe.

Malo pomalo, uvećavali su proizvodnju, jer je njihove džemove i kompote pratio dobar glas. Počeli su da prave zimnicu za rođake, zatim prijatelje, a onda uvideli da je potražnja za proizvodima velika, i da im je neophodan profesionalniji pristup.

"Kako je vreme odmicalo, došli smo na ideju da mi pokrenemo sopstveni biznis, da registrujemo sopstvenu firmu i da krenemo u ozbiljniju proizvodnju“, priča Goran.

Za pomoć su se Stamenkovići obratili Programu podrške Evropske unije razvoju opština - EU PRO, tokom kojeg je 25 miliona evra usmereno na razvoj preduzeća u Šumadiji, Zapadnoj, Južnoj i Istočnoj Srbiji.

"Sredstva koja smo dobili od EU PRO iskoristili smo za nabavku novih mašina, poput pasterizatora, kaskadne pasirke, barbutera i duplikatora. Uređaji su pospešili i ubrzali proizvodnju i povećali produktivnost. Mogli smo i da zaposlimo nove radnike“, priča dalje sagovornik.

EU PRO, važno je reći, zagovara društveno odgovorno poslovanje, pa je jedan od uslova za bespovratna sredstva da preduzeće nešto vrati društvu, da nastavi niz dobročinstva. Stamenkovići su se odlučili da svoje proizvode doniraju lokalnom vrtiću. A kada se projekat EU PRO završio,

Evropska unija nije prestala da pomaže malim preduzetnicima. Stigao je i naslednik - EU PRO PLUS. Za njega je opredeljeno ukupno 40 miliona evra – 30 miliona za ugovorene razvojne aktivnosti i dodatnih deset miliona kao podršla lokalnim samoupravama, malim privrednicima i zdravstvenom sistemu u oporavku od posledica uzrokovanih pandemijom kovid 19. Program vodi Ministarstvo za evropske integracije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS). Last updated: 13. Jun 2024. 11:41