#Synergy: Da izoštrimo, oporavimo i raširimo muzičku scenu

Klasična i izvođačka umetnost na ovim prostorima već decenijama je, da se malo našalimo, zadnja rupa na svirali: u neizvesnim vremenima, ulaganja su minimalna, a prostor za stvaranje i izvođenje novih dela ograničen.

Prepoznavši ovo kao problem sa kojim se suočava ceo region, konzorcijum regionalnih muzičkih festivala je pokrenuo projekat #synergy. Sam naziv projekta predstavlja jezičku igru, budući da se na engleskom jeziku znak „#“ (odnosno, „povisilica“ u muzičkoj terminologiji), naziva „sharp” („oštro“).

Time se ukazuje na potrebu da se „izoštre“ postojeće veštine i prakse u oblasti produkcije muzičkih festivala u regionu Zapadnog Balkana, kako bi oni mogli da nastave da šire svoju društvenu misiju i posle pandemije virusa kovid 19. Istovremeno, postoji i potreba za sinergijom, tj. združenim delovanjem promotera umetničke muzike na ovim prostorima, i dalje opterećenim teškim političkim nesuglasicama.

Muzika kao „univerzalni jezik“, poseduje snagu da premošćuje granice i da promoviše vrednosti tolerancije i saradnje u zajedničkoj kreaciji, što joj daje izuzetan značaj u današnjem trenutku. Od preko 300 prijavljenih projekata, odabrano je 13, pri čemu je #synergy jedini podržani projekat koji je posvećen savremenoj umetničkoj muzici i izvođaštvu, te je jedini projekat, koji je bio podržan na konkusu Kreativne Evrope od zemlje zapadnog Balkana.

“Prva radionica održana je u Ljubljani, a odmah potom se krenulo u realizaciju njegovog dela posećenoj savremenoj klasičnoj muzici. Naredne, 2023. godine, projekat će kulminirati velikom regionalnom turnejom na kojoj će biti predstavljene kompozicije nastale u svim gradovima koji učestvuju u projektu, kao i u još nekim gradovima koji su već izrazili zainteresovanost za ovaj projekat”, ističe Jelena Janković Beguš, muzikolog i urednik programa umetničke muzike u Centru beogradskih festivala.

Tokom tri godine trajanja projekta, planirano je organizovanje šest seminara za profesionalce u kulturi, 12 rezidencija za 12 kompozitora na kojima će nastati 12 novih dela inspirisanih kulturnom baštinom regiona, ali i čitave Evrope. U projektu će učestvovati više od 50 mladih muzičara-izvođača i menadzera u kulturi.

Veliko finale projekta čini festivalska turneja, koja će kompozitore, novonastale kompozicije i mlade muzičare predstaviti na festivalima – učesnicima u projektu, širom Zapadnog Balkana.

“Uvek je lako dovesti neku svetsku zvezdu, ukoliko imate budžet da ga platite. Mnogo je teže izvesti naše umetnike na internacionalnu scenu“, dodaje Janković Beguš. „Zato će najveći rezultat biti predstavljanje naših kompozitora i muzičara u drugim zemljama.“

Republika Srbija učestvuje u programu „Kreativna Evropa” od 2014. Desk Kreativna Evropa Srbija čine dve kancelarije: MEDIA desk Srbija, uspostavljen u okviru Filmskog centra Srbije, i Kultura desk Srbija, koji se nalazi u sklopu Ministarstva za kulturu i informisanje. U okviru Kultura deska, kancelarija u Novom Sadu Antena sprovodi potprogram „Kultura u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini”. Od 2016, srpske kompanije i organizacije su povukle preko 3,2 miliona evra kroz različite konkurse potprograma MEDIA. Od 2014, kompanije i organizacije iz Srbije su povukle 5,5 miliona evra kroz različite konkurse u okviru potprograma „Kultura”. Last updated: 13. Jun 2024. 11:41