Tako se kali ariljsko “crveno zlato”

Porodica Radosava Rakovića, iz sela Trešnjevice, opština Arilje, od osamdesetih godina bavi se proizvodnjom malina. Radoslav je nastavio porodičnu tradiciju, ali i proširio proizvodnju na preradu voća i povrća. Firmu "Agro-Raković“ osnovao je kao nadogradnju porodičnog gazdinstva, kako bi krenuli počeli sa zamrzavanjem sopstvenih proizvoda, a kasnije i u otkup iz okoline.

Kroz EU PRO program za podršku konkurentnosti preduzetništvu u proizvodnji prehrambenih proizvoda odlučili su da investiraju u mašine za pranje gajbica i proširenje kapaciteta za zamrzavanje, i tako unaprede i kvalitet i energetsku efikasnost.

"Ono što smo morali da ispunimo nas uči da podignemo svoje poslovanje, ali mislim da je podrška bila kvalitetna i kroz rad sa ljudima, ne samo kroz sredstva koja smo dobili“, kaže Raković.

Kroz razvojni program EU PRO, Evropska unija pruža podršku preduzetnicima i preduzetnicama i mikro i malim preduzećima u cilju povećanja konkurentnosti lokalne ekonomije.

Zahvaljujući njemu "Agro-Raković“ trenutno obezbeđuje za velike firme zamrznutu malinu u kutijama, koja se kasnije prerađuje za mala pakovanja. Ali, ohrabrenim podrškom EU, sada imaju novi cilj: da počnu i sopstvenu preradu, pa da od otkupljenih proizvoda prave finalni proizvod.

"U životu sam optimista, i mislim da bi nam svima bilo bolje kad bismo stvari gledali tako. Izazovi postoje, ali naše je da ih rešavamo“, poručuje Raković. 


Last updated: 13. Jun 2024. 11:41