Tri minuta koja su promenila sve

Tri minuta su dovoljna da pročitate ovaj tekst. Ttri minuta su sasvim dovoljna da se ispriča jedna priča. Tri minuta su Jovani Tešić, studentkinji scenskog dizajna na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu bila dovoljna da joj odrede, kako stvari stoje, ceo profesionalni život.

Kao učenica trećeg razreda srednje škole prijavila se na konkurs "Evropa i ja“, koji prati publikaciju "Evropski dnevnik“. Dotad je video-produkcija nije previše interesovala, ali je konkurs podstakao da bude kreativna i istražuje svoja interesovanja.

"To mi je bilo prvo iskustvo van školskog obrazovanja, ali me je nekako oslobodilo. Na početku niste ni svesni šta sve možete da uradite, ali kada uđete u priču i krenete da osmišljavate koncept, to je stvarno jako lep osećaj“, kaže ona.

Njena priča bila je video-klip o toleranciji, kroz tri verske zajednice koje deluju u Novom Sadu. I bio je toliko uspešan da je Jovana osvojila nagradu: putovanje u jednu zemlju članicu Evropske unije.

"To nije bilo klasično turističko putovanje; imali smo priliku da posetimo različite institucije“, zaključuje Jovana. Publikacija "Evropski dnevnik“, koja postoji već duže od deset godina, predstavlja vodič za konkurs koji, osim učenicima i učenicama, može da posluži i profesorima i profesorkama kao pomoćno nastavno sredstvo.

Do sada, sa "Evropskim dnevnikom“ se susrelo više od 600.000 srednjoškolaca, zahvaljujući saradnji Delegacije EU u Srbiji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom za evropske integracije, a na konkursu “Evropa i ja” učestvovalo je preko 400 srednjoškolaca. 


Last updated: 13. Jun 2024. 11:41