U školskim klupama je toplije, u gradu je zelenije

Više od sedam stotina đaka i sedamdesetak zaposlenih u jednoj leskovačkoj školi staroj preko jednog veka napokon uči i radi u dobrim uslovima. Rekonstrukcijom i energetskom sanacijom Osnovna škola "Vasa Pelagić“ dobila je novi, lepši izgled, ali je postala i energetski efikasna.

Uz finansijsku podršku Evropske unije veću od 150.000 evra kroz program EU PRO, smanjeni su troškovi održavanja objekta, te nivo zagađenja centralnog gradskog područja. Radovi u školi, prvobitno izgrađenoj 1918. godine, obuhvatali su još i renoviranje fasade, krova i toaleta.

Direktor škole Aleksandar Cincar Janković zadovoljno ističe da je ova podrška EU, pored energetske efikasnosti, imala višestruki značaj za školu.

"Sada je mnogo lepše i prijatnije boraviti u školi, naročito u vreme zimskih meseci, a pored toga, dobila je novi, lepši izgled“ kaže Cincar Janković.

Direktor Cincar Janković skreće pažnju i na edukativnu funkciju novog "imidža“ ustanove, jer je i kod učenika pojačana svest o značaju uštede energije. On se nada da će ovakvi projekti pomoći i da se obrati pažnja na demokratska načela, ali i na potrebu razvijanja celokupnog obrazovnog sistema.

Program Evropske unije za lokalni razvoj - EU PRO Plus, kao naslednik programa EU PRO, doprinosi uravnoteženijem društveno-ekonomskom razvoju 99 lokalnih samouprava u dva regiona: Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije.

Evropska unija je za ovaj trogodišnji program koji je počeo u januaru 2021. opredelila sredstva u ukupnom iznosu od 40 miliona evra i to inicijalno 30 miliona za ugovorene razvojne aktivnosti i dodatnih deset miliona usmerenih na podršku lokalnim samoupravama, malim privrednicima i zdravstvenom sistemu u oporavku od posledica uzrokovanih pandemijom kovid 19. Program vodi Ministarstvo za evropske integracije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).    Last updated: 13. Jun 2024. 11:41