Za rast i razvoj, prelijte vrućom vodom i IPARD-om

Čaj od hibiskusa, kažu, delotvoran je kod povišenog holesterola, povišenog krvnog pritiska, gripa i prehlade, pomlađivanja kože, viška kilograma, probavnih tegoba, lošeg raspoloženja.

Kamilica efikasno ublažava osećaj teskobe, nesanicu, a pomaže i pri održavanja zdravlja kostiju. Koju god biljku da odaberete, sa čajem nema greške – ni leti ni zimi. Da li ste možda za pomorandžu sa đumbirom? To su samo neki od proizvoda koji nastaju u kompaniji "Jadar pak“.

Vladan Živanović iz Osečine nastavio je biznis koji je pre trideset godina započeo njegov otac – proizvodnju čajeva. Zasigurno ste u svakoj prodavnici naišli na "Welton“ čajeve – upravo njih proizvodi Vladanovo preduzeće.

Ali, ne planiraju tu da stanu ni da spavaju na lovorikama: zahvaljujući pomoći Evropske unije, iz IPARD sredstava, kupljena je najsavremenija mašine za proizvodnju i pakovanje čajeva koja će sada već čuvenoj firmi iz Osečine omogućiti izlazak na najzahtevnija svetska i evropska tržišta. Nova linija za pakovanje čajeva kupljena IPARD je sredstvima.

"Agencija je prepoznala da naš proizvodni program ima perspektivu i bez problema smo dobili sredstva“, objašnjava prvi čovek "Jadar paka“, koji dodaje da procedura, kada se priprema obavi valjano, nije previše komplikovana.

"Planiramo I izgradnju hladnjače i sušare za voće i bilje i sigurno ćemo ponovo konkurisati.”

IPARD – Instrument pretpristupne pomoću za ruralni razvoj program je Evropske unije, a u Srbiji ga sprovodi Uprava za agrarna plaćanja. Oni raspisuju konkurse, na koje se prijavljuju poljoprivrednici različitih profila – proizvođači mleka, voća, povrća, žitarica pa čak i oni koji se bave ruralnim turizmom. U periodu između 2014. i 2020, Evropska unija je srpskim poljoprivrednicima obezbedila 175 miliona bespovratnih sredstava kroz IPARD II ciklus, uz još 55 miliona evra nacionalnog sufinansiranja. Važno je napomenuti da su ova sredstva korisnicima dostupna do 2023.

Uskoro počinje novi ciklus, IPARD III, za koji je planirano oko 288 miliona evra. Last updated: 13. Jun 2024. 11:41