Život u studentskom domu, očima savremenih umetnika

Studentski domovi mesta su koja se pamte ceo život, i nisu daleko od istine oni koji kažu da nisi studirao ako nisi živeo u domu.

Ovakva ideja bila je vodilja Aidi Grudan, istoričarki umetnosti i urednici likovnog programa u Domu kulture Studentski grad, kada je sa svojim saradnicima i mladim kolegama pokrenula projekat "Oni žive“.

Cilj je da se prikupe i digitalizuju arhivske fotografije iz života studenata iz kampusa širom bivše Jugoslavije, ali i nekih evropskih gradova: Zagreba, Rijeke, Podgorice, Madrida, Novog Sada...

"Koristeći materijal iz prikupljenih arhiva, i u kontaktu sa bivšim žiteljima studentskih domova, umetnici zajedno sa njima kreiraju dela savremene umetnosti. Kasnije će ti radovi biti predstavljeni na izložbama, prezentacijama ili u performansima“, objašnjava Gruden.

Projekat je podržao program Kreativna Evropa, a realizuje se od septembra 2020. do kraja februara 2023.

"Dobar građanin treba da bude obrazovan, ali i da razume savremene tendencije u kulturi i umetnosti“, zaključuje Aida Grudan.

Kreativna Evropa, najveći program koji realizuje Evropska unija u oblasti kulture, usmeren je ka razvoju i unapređenju umetničke i kulturne saradnje na evropskom nivou. Prethodni sedmogodišnji ciklus programa Kreativna Evropa uspešno je završen, a sada je vreme za novi koji će trajati od 2021. do 2027. godine, sa značajno većim budžetom u odnosu na prethodni period.

Kreativna Evropa je program Evropske komisije za podršku sektoru kulture i audiovizuelnim delatnostima. Za ciklus 2014-2020 program je program imao budžet od 1,46 milijardi evra, dok je za period 2021-2027 predviđeno veliko povećanje, pa će biti dostupno ukupno 2,44 milijardi evra. Srbija u programu Kreativna Evropa učestvuje od samog početka, od 2014. godine. Prvi ciklus programa Kreativna Evropa 2014 – 2020 se završio odličnim uspehom i sa ukupno 152 podržana projekta iz Srbije.   


Last updated: 13. Jun 2024. 11:41