Ekonomski oporavak nakon Covid-19: Zapadni Balkan dobija 1,7 milijardi evra od Evropske banke za obnovu i razvoj

Evropska banka za obnovu i razvoj povećaće dosadašnju podršku Zapadnom Balkanu, kako bi se region izborio sa ekonomskim posledicama virusa korona. Predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Suma Čakrabarati, izjavio je nedavno da će Zapadnom Balkanu biti upućena podrška od 1,7 milijardi evra, što je povećanje od oko 30 odsto, u odnosu nadosadašnju rekordnu finansijsku pomoć iz 2019. godine, koja je iznosila 1,3 milijarde evra.

Mikro, mala i srednja preduzeća najviše će profitirati od ove pomoći, a Banka bi takođe usmerila investicije ka stvaranje radnih mesta nakon pandemije. Čakrabarti je pomenuo i da će EBRD sopstvenu finansijsku moć udružiti sa grantovima Evropske unije (EU).

“Paketom solidarnih mera za odgovor i oporavak za borbu protiv uticaja Covid-19, EBRD je ponosan što podržava napore ‘Tima Evropa’ u regionu”, rekao Čakrabarti tokom samita lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana.

Nezanemarljiva dosadašnja ulaganja

Do sada je Evropska banka za obnovu i razvoj uložila 13 milijardi evra u Zapadni Balkan, čime pokazuje da ovaj region vidi kao priroritet.

Konkretno, kada je u pitanju Srbija, Evropska banka za obnovu i razvoj jedan je od glavnih investitora. Banka je do sada uložila više od 5,8 milijardi evra u 260 projekata u zemlji, a čime podržava razvoj privatnog sektora i prelazak na održivu, zelenu ekonomiju.

Poboljšanje efikasnosti i transparentnosti javnog upravljanja, razvijanje konkurentnih i inkluzivnih ekonomija, ubrzanje prelaska na zelenu ekonomiju i unapređenje regionalne integracije – jesu fokus EBRD na Zapadnom Balkanu.

Međutim, poboljšanje obrazovnog sistema u Srbiji jedno je od polja delovanja EBRD, a u saradnji sa domaćim Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja radi na usklađivanju stepena obrazovanja radne snage sa potrebama tržišta rada.

EBRD i Ministarstvo prosvete uključiće privatne kompanije u razvijanje obrazovnih modela kako bi se osiguralo da mladi steknu veštine koje su potrebne poslodavcima. Dualno obrazovanje jedan je od tih programa, a podrazumeva da učenici pohađaju praksu u privatnim firmama, ali i obuku u stručnim školama.

“Partnerstvo sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj pruža snažnu podršku Ministarstvu prosvete u uspostavljanju relevantnog sistema kvalifikacija koji se zasniva na osiguranju kvaliteta i kao takav stvara bolje veze između obrazovanja i tržišta rada. Podrška i zajedničko delovanje ministarstva i EBRD-a veoma je važno, posebno danas kada je potrebno brzo reagovati na mnoge izazove, uključujući stabilizaciju i unapređenje mogućnosti u Srbiji nakon završetka pandemije Covid-19”, izjavio je srpski minister prosvete, Mladen Šarčević.

Podsetimo, tekuća podrška Evropske unije sektoru obrazovanja u Srbiji iznosi 35 miliona evra, a od 2003. godine EU je uložila preko 100 miliona evra za reformu obrazovanja u našoj zemlji.

Ova podrška podrazumeva opremu za pripremu i izvođenje nastave kao i, između ostalog, stručno usavršavanje nastavnika, poboljšanje infrastrukture, modernizaciju nastavnih planova i programa – sve ono što utiče na povećanje znanja, veština i kompetencija nastavnika iI učenika, kao i na sveobuhvatni razvoj društva i ekonomije. Podrška obuhvata sve nivoe obrazovanja – od predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog, do obrazovanja odraslih.

Više o podršci Evropske unije obrazovanju u Srbiji pročitajte u zasebnoj vesti, a spisak projekata možete naći na ovom linku

Last updated: 10. April 2021. 21:50