EU za proizvodnju lešnika

Celi lešnici u mlečnoj čokoladi, mrvljeni u torti, ili pečeni pa posoljeni – kao "grickalica“. Ovo orašasto voće ukusno je u svakom obliku. Istovremeno, veoma je zdravo. Firma "Pam promet“ iz Šida proizvodi lešnik i prodaje ga kao sirovinu, ali i u ambalaži, prodavnicama zdrave hrane i marketima.

Preduzećem, osnovanim pre tri decenije, rukovodi Aleksandar Mauković, koji je nasledio porodični biznis. Osim Aleksandra, njegovog oca i brata, “Pam promet” ima 12 radnika, a kako se naš sagovornik pohvalio, firma je tokom pandemije koronavirusa zaposlila još dva radnika. Poslovanje su unapredili uz pomoć bespovratnih sredstava Evropske unije, kroz IPARD program.

"Učestvovali dva puta u IPARD programu. Prvi put investicijom u samofonu mašinu za skupljanje jezgrastog voća, koja nam pomaže da rod koji padne sa drveta što pre i što jeftinije skupimo. U drugoj investiciji kupili smo sušare koje služe da vlaga ne uništi plod. Time smo dobili na kvalitetu proizvoda, koji može da učestvuje na tržištu. Jako nam je značila ta finansijska podrška“, priča Aleksandar.

Zadovoljni saradnjom sa EU, Maukovići su konkurisali i treći put, kako bi nabavili mašinu za sortiranje lešnika. IPARD, inače, označava Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj. Potencijalni korisnici IPARD programa mogu biti pojedinci (nosioci porodičnih poljoprivrednih gazdinstava), preduzetnici, poslovna udruženja, poljoprivredne zadruge. Minimalni i maksimalni iznosi povrata kreću se od 5.000 do 2.000.000 evra.

Evropska unija je donirala 230 miliona evra za poljoprivredu i bezbednost hrane u Srbiji od 2000. godine. Podizanje konkuretnosti, standarda bezbednosti hrane i čuvanja javnog zdravlja, poštovanje dobrobiti životinja i standarda zaštite životne sredine – glavni su pravci pomoći EU ovom sektoru. IPARD (Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj) jeste vodeći program u ovoj oblasti, u okviru kog je za Srbiju izdvojeno 175 miliona evra u periodu između 2014. i 2020. godine, uz još 55 miliona evra nacionalnog sufinansiranja, a namenjen je poljoprivrednim proizvođačima.   

Last updated: 18. Jul 2024. 11:52