EU za robot Lalu

Poput malo većeg usisivača, robot „Lala“ analizira tlo i istog momenta prikuplja podatke o mehaničkim i hemijskim svojstvima zemljišta. Digitalizovane podatke odmah šalje satelitskom vezom do arhive koju svaki poljoprivrednik u Srbiji može da koristi svakog momenta, 24 sata dnevno, čitave godine.

“Verovatno najpoznatija stvar jeste platforma digitalne poljoprivrede Srbije – Agrosens koja ima više od 15.000 korisnika u sistemu. Ideja je da običnim korisnicima u poljoprivredi koji imaju samo mobilni telefon i nikakva znanja o digitalnim tehnologijama, omogući potpuno besplatno najsavremenije digitalne servise”, kaže Vladimir Crnojević, direktor Instituta Biosens.

Zahvaljujući dobroj ideji, Prirodno matematični fakultet u Novom Sadu je uspeo da uz pomoć Evropske unije i fondova iz programa Horizont 2020 formira Biosens institute.

Podrška Evropske unije inovacijama i konkurentnosti u Srbiji vredna je više od 200 miliona evra za period od 2014. do danas. Sredstva namenjena ovom sektoru koriste se za podsticanje kvaliteta nauke, inovacija i povezivanja sa evropskim i međunarodnim naučnicima i preduzetnicima, čime se povećava konkurentnost srpske ekonomije.

Last updated: 18. Jul 2024. 11:52