Zavičaj u tegli – zlatne ruke i pomoć zajednice

U ruralnim delovima Srbije, žene su se tradicionalno bavile domaćinstvom i poljoprivredom. Međutim, tokom poslednjih decenija, sve više žena iz sela se odlučuje da hrabro ukorači u svet preduzetništva.

Jelena Miletić upravo je vlasnica malog preduzeća „Zavičaj u tegli“ iz Medveđe na jugu Srbije koje upošljava žene. „zavičaj u tegli je najpoznatiji po proizvodnji ukusnog ajvara. Najkvalitetnije crvene paprike nabavlja na mestu koje nikog neće iznenaditi – u okolini Leskovca u selu Pertate.

„Zavičaj u tegli je nastao 2021. godine kada je Jelena ostala bez posla. Jedino što sam u tom trenutku mogla da radim je da spojim lepo i korisno, i da krenem da kuvam ajvar a onda se asortiman sam po sebi širio“, kaže Jelena.


Preduzeće „Zavičaj u tegli“ proizvodi ajvar i druge proizvode od paprike. Jesen bez ajvara je kao leto bez lubenice, mazemo ga na hleb, jedemo uz neki jači sir, a često jednostavnokašikom. Koja je tajna pravog domaćeg „bakinog“ ajvara?

„„Zavičaj u tegli“ proizvodi autentičan ajvar zato sto se sve pravi ručno, od berbe ovde do načina na koji mi pečemo papriku, gulimo, mešanje, kuvanje, Smederevci, posebna vrsta drveta. Sve se radi ručno. Sve ovo doprinosi ukusu. Tradicionalan je po tome što koristimo papriku isključivo iz okoline Leskovca, odnosno sela pored Leskovca, koja je puna „mesa“, izdašna i daje najbolji ukus ajvara“, navodi Jelena.


Žensko preduzetništvo nije samo znak promena u ekonomskoj strukturi ruralnih zajednica, već i ključna komponenta procesa emancipacije i ekonomskog osnaživanja žena. Za neke od žena ovo je prvi posao.

„Emancipacija žena u malim sredinama je jako važna pre svega što mnoge žene nisu svesne za šta su sve uskraćene. Problem žena na selu je što se od samog starta ne postavljaju kao ravnopravne sa nekim. Jer najveci deo posla u svakoj kući obavlja žena“, kaže Jelena.


„Mi smo imali tu sreću da upoznamo Jelenu pa vidite da je ovde taj generacijski jaz prevaziđen. Mi smo kao drugarice bez obzira na godine“, tvrdi Dragana, jedna od radnica.

„Lepo nam je, osim sto se družimo meni znaci novac koji zaradim ovde za svoje školovanje. Kada sam primila prvu platu osećaj je bio lep i osim što to čuvam za školovanje imam i za druge potrebe“, kaže Teodora, najmlađa u ovom malom kolektivu.


„Moja poruka ženama je da svaka može da iznese teret ali sama nikako. Jako je bitna solidarnost drugih žena u zajednici“,

Za ovakve ideje i inicijative potrebna je institucionalna podrška poput ove koju su podržale EU i Vlada Srbije kroz projekat EU za Zelenu agendu u Srbiji. Vlade, nevladine organizacije i društvo u celini treba da podrže žene preduzetnice sa sela kroz obuke, finansijsku podršku, pristup tržištima i promociju njihovih proizvoda.

Last updated: 13. Jun 2024. 11:41