Dan zaštite podataka o ličnosti: Potreba daljeg unapređenja propisa usled sve veće ugroženosti podataka o ličnosti

Podaci građana su sve ugroženiji zbog digitalizacije i napretka tehnologije, zbog čega je neophodno redovno usklađivanje zakona i propisa koji regulišu tu oblast. Ova poruka je snažno odjeknula na konferenciji posvećenoj obeležavanju Dana zaštite podataka o ličnosti. Digitalni pejzaž koji se razvija i usložnjava zahteva kontinuirane napore kako bismo osigurali da naši pravni okviri budu ispred izazova koje postavlja digitalna era.

Posebno ističući važnost podizanja svesti i unapređenja kapaciteta zaštite podataka o ličnosti, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović ocenio je da poverenici i slične institucije širom sveta moraju zajedno da rade i pomognu građanima u zaštiti podataka, „koji su danas ugroženiji nego ikad“. „Čovek o kome se zna sve je izloženiji od nekoga ko se prošeta bez odeće u nekom od najprometnijih gradova“, naveo je Marinović. Na konferenciji je obeležen i jubilej - istaknuto je da je Služba Poverenika osnovana je pre 20 godina - 2004. godine - iste kada i Fejsbuk, dodajući da je pojava društvenih mreža generalno dovela do velike obrade podataka milijardi građana sveta, zbog čega je bilo potrebno donošenje regulative.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva podatke građana nazvala je „naftom“ digitalnog sveta i naglasila da se pravila iz oblasti zaštite podataka moraju uzimati u obzir prilikom donošenja bilo kog zakona, navodeći primer Zakona o unutrašnjim poslovima u Srbiji, čije je usvajanje više puta odlagano. Dodala je da građani ostavljaju brojne „digitalne otiske“, što ugrožava njihovu digitalnu bezbednost, navodeći da se najviše izazova pojavljuje zbog korišćenja novih tehnologija, biometrije i veštačke inteligencije. „Način i pristup veštačkoj inteligenciji će definisati u kakvoj budućnosti ćemo živeti“, ocenila je Halačeva.

Ove godine, po prvi put dodeljena su priznanja za poseban doprinos zaštiti podataka o ličnosti u Republici Srbiji. Posebno priznanje za podršku projekta “Jačanje vladavine prava u Republici Srbiji”, zajednički finansiranom od strane EU i Nemačke, u podizanju svesti o značaju teme zaštite podataka o ličnosti, za podršku u razmeni znanja sa ekspertima iz EU u korišćenju biometrijskih podataka i organizaciji konferencija, dodeljeno je GIZ-u, koji je implementirao navedene aktivnosti. Poverenik Milan Marinović uručio je priznanje direktorki GIZ Srbija gđi Danijeli Funke, a pored GIZ-a, priznanja su dodeljena i USAID-u, Misiji OEBS-a u Srbiji, Fakultetu bezbednosti Univerziteta u Beogradu i agenciji Propulsion.

Last updated: 26. April 2024. 13:43