EU donira izgradnju 400 KV dalekovoda od Kragujevca do Kraljeva.

EU je donirala 6,5 miliona evra za izgradnju druge faze Transbalkanskog koridora za prenos električne energije. Biće izgrađeno 60 kilometara dalekovoda od Kragujevca do Kraljeva. Ovaj projekat će u potpunosti promeniti elektroenergetsku sliku u Srbiji ali i šire, budući da je projekat deo transbalkanskog koridora. Ugovor je potpisan u martu ove godine, a kraj radova se očekuje početkom 2022.

Ovim projektom će biti obezbeđeno sigurno i stabilno snabdevanje elektičnom energijom u Srbiji i dobra osnova za posredovanje trgovinom električne energije između istočne i zapadne Evrope.

Arne Gos, direktor Kancelarije Nemačke razvojne banke (KfW) u Srbiji, koja ovu investciju prati kreditom od 15 miliona evra i donacijom od 6,5 miliona evra, danas je istakao da ova investicija doprinosi maksimalno pouzdanom elektroenergetskom prenosnom sistemu. 

U budućnosti, kada i ostale četiri sekcije koje su povezane sa ovim građevinskim projektom budu podignute, celokupan sistem će osigurati stabilno snabdevanje potrošaca u zapadnoj i centralnoj Srbiji i biti vitalna veza prenosnog sistema države i prekograničnih kapaciteta

rekao je on.

Dodao je da će to biti doprinos integraciji elektroenergetskog sistema Srbije u evropsku mrežu. On je podsetio da je za 20 godina u ime Vlade Nemačke finansirano, kroz projekte finansijske saradnje, dve milijarde evra, od čega je 60 odsto bilo u energetskom sektoru, i dodao da se nada nastavku saradnje.

Last updated: 17. April 2024. 08:42