Evropski dan urgentne medicine

Prvih nekoliko minuta nakon nesreće ili napada često su ključni, a oni koji pomažu pacijentu imaju presudnu ulogu u spasavanju života. Lekari i sestre obučeni da pruže hitnu medicinsku pomoć, oni su heroji o kojima ne razmišljamo dok se nađemo kritičnoj situaciji.

Njima je posvećen 27. maj, koji se obeležava kao Evropski dan urgentne medicine, sa idejom da skrene pažnju na važnost ove oblasti, ali i na to da u mnogim mestima na svetu nema dovoljnog broja specijalista hitne medicine.

Značaj brze reakcije dobro obučenih tehničara, medicnskih sestara i lekara posebno je istaknut tokom pandemije virusa korona.

“Sistem urgentne medicine je bio jako važna karika i poneo je težinu prvog udara, jer da nije bilo spremnosti na prvim linijama borbe, gotovo sigurno bi se epidemija prelila u domove zdravlja i bolnice, a to bi čitav zdravstveni sistem dovelo u veoma težak položaj. Zahvaljujući znanju i iskustvu, situacija se nije otela kontroli, što je i omogućilo da sistem funkcioniše na najbolji mogući način”, izjavio je za “Danas” prim. dr Miljan Jović, član predsedništva Društva lekara urgentne medicine Srbije.

Društvo lekara urgentne medicine Srbije osnovano je 2014. godine, i jedno je od članova Evropskog društva za urgentnu medicinu.

U skladu sa kontinuiranom podrškom Evropske unije srpskom zdravstvenom sistemu važno je podsetiti i na doprinos EU urgentnoj medicine u našoj zemlji.

Evropska unija je tokom prethodnih godina obezbedila 252 ambulantna vozila za zdravstvene centre širom Srbije, od kojih je 122 isporučeno sa respiratorima, koji su se pokazali kao krucijalni za borbu protiv virusa COVID-19. EU je samo za taj projekat donirala 8,7 miliona evra.

Evropska unija je od početka pandemije virusa korona, između ostalog finansirala i 100 trijažnih kontejnera, koji su postavljeni ispred brojnih medicinskih ustanova širom Srbije. Nabavka i montaža ovih kontejnera, u vrednosti od 590.000 evra, deo su paketa pomoći EU od 4,9 miliona evra.

Nabavku kontejnera sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge – UNOPS, koja je na globalnom planu usled pandemije pokrenula mehanizam hitnih nabavki.

Takođe, Grad Novi Pazar je pored prethodne rekonstrukcije sredstvima EU dobio i novi urgentni centar za koji je EU donirala 680,000 evra 2018. godine. Više od 120,000 ljudi u Novom Pazaru i mnogo više u celom regionu će imati koristi od te investicije.

Podsetimo, više od 200 miliona evra bespovratne pomoći za unapređenje zdravstvenog sistema Srbije obezbedila je Evropska unija u poslednjih nekoliko godina, a samo tokom pandemije COVID-19 izdvojeno je još 93 miliona evra. Više o evropskoj solidarnosti iskazanoj Srbiji možete pročitati na ovom linku.

 

Last updated: 26. April 2024. 13:43