INFORMATIVNI SASTANCI SA DIREKTORIMA SREDNJIH ŠKOLA

Drugo pilotiranje državne mature zakazano je za početak aprila 2022. godine. Pripreme traju, a sredinom decembra 2021. godine održani su onlajn sastanci sa direktorima srednjih škola kako bi se detaljnije upoznali sa konceptom državne mature i aktivnostima koje se sprovode u okviru priprema za pilotiranje.

Tokom dva dana, 14. i 15. decembra 2021. godine, održano je 14 informativnih sesija sa direktorima više od 550 javnih i privatnih srednjih škola.  U prvom delu sastanaka razgovarano je o značaju uvođenja drugog nacionalnog ispita – ujednačavanju kriterijuma koje će voditi većoj pravednosti i jednakosti sistema, boljim uslovima za prohodnost ka visokoškolskim ustanovama na osnovu položenih maturskih ispita, objektivnoj proceni kvaliteta znanja i mogućnostima za unapređivanje kvaliteta celokupnog sistema obrazovanja. Drugi deo sesija bio je posvećen detaljima drugog pilotiranja – rokovima, obavezama školskih timova i pojašnjenjima svrhe pilotiranja kroz koje će još jednom biti proverena pouzdanost procedura i kvalitet maturskih zadataka i testova.

Informativni sastanci sa direktorima škola uvod su u obuke i vebinare namenjene školskim timovima, nastavnicima, učenicima i roditeljima, koje će Projekat državne mature u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja organizovati u narednom periodu, kako bi se svi delovi obrazovnog sistema na vreme pripremili za predstojeće promene.

Last updated: 29. Mart 2024. 13:19