INOVACIJE SRPSKIH ANIMATORA OSVAJAJU SVET

Frilenser, animator i supervizor animacije sa preko deset godina iskustva u marketingu i filmskoj industriji Nikola Vulović, okupio je ljude koji se bave animacijom sa željom da proces animacije podigne na mnogo viši nivo.

Ovaj ljubitelj animacije sa svojim timom osnovao je preduzeće Animanistan i stvorio McKap - inovativni softverski dodatak za vodeći 3D softver u industriji virtualnih efekata. McKap poboljšava proces produkcije 3D animacija za studije male i srednje veličine i znatno olakšava korišćenje podataka o snimanju pokreta bez uvećanja cene produkcije.

Inovativni softverski dodatak, kako kaže Nikola, služio bi isključivo za internu upotrebu da nije bilo finansijske podrške Evropske unije. „Sredstva su nam neizmerno značila da ubrzamo proces rada i da učinimo da naš proizvod ubuduće postane dostupan širem tržištu.”

Kreativan tim Animanistan sarađuje sa velikim brojem domaćih ali i stranih produkcijskih studija iz Poljske, Amerike, Japana. Predano i uporno rade na širenju i ulasku na nova tržišta, kao i ostvarivanju saradnje sa velikim imenima iz filmske i gejming industrije. Upravo ovaj tim bio zadužen za animaciju u novoj Netfliksovoj seriji Liberator.

Motion Capture je veoma korisna i brza tehnologija kada su u pitanju realistične animacije, odnosno praćenje i snimanje pokreta ljudskog tela. Ipak, ova tehnologija nije savršena, i često rezultat dolazi sa velikim brojem grešaka koje je potrebno ukloniti, a i ponovno snimanje predstavlja veliki trošak.

Na sve pristupe na koje su do sada nailazili po pitanju editovanja Motion Capture-a, su standardizovana tehnička rešenja i predstavljaju nepreglednu ”šumu” podataka. Za jednog animatora to je naporan i bespotrebno dugotrajan proces koji utiče na njegov rad, ako je uopšte i izvodljiv.   

”Mi smo uz podršku programa Fonda za inovacionu delatnost napravili softversko rešenje koje spaja Motion Capture tehniku sa klasičnom tehnikom animacije. Time je animatorima omogućeno da na lak i efikasan način obrade Motion Capture podatke u procesu animacije, bez uvećanja troškova produkcije“, zaključio je Nikola.


Ugovor o Direktnom grantu – Razvoj novih proizvoda i usluga od strane MSP kroz komercijalizaciju istraživanja koji je potpisan između Fonda za inovacionu delatnost i Ministarstva finansija (Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije) obezbeđuje sredstva za nastavak sprovođenja Programa ranog razvoja i Programa sufinansiranja inovacija. Ukupna vrednost Ugovora o Direktnom grantu iznosi 4,5 miliona evra, od čega se 2,5 miliona evra finansira iz pretpristupnih fondova Evropske unije za 2014. godinu, dok je dva miliona evra obezbeđeno iz budžeta Republike Srbije, sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Više o projektu možete saznati na: www.inovacionifond.rs

Last updated: 8. Decembar 2021. 14:27