Komisija potvrdila urbanistički projekat u Smederevskoj Palanci

Komisija za planove Opštine Smederevska Palanka je na svojoj sednici održanoj 27. avgusta 2021. godine razmatrala i potvrdila urbanistički projekat za uređenje i izgradnju kompleksa socijalnog stanovanja na lokaciji Cerska – Jug Bogdanova. U cilju šireg uključivanja javnosti, urbanistički projekat bio je u prethodnom periodu na javnom izlaganju, na kome su zainteresovane strane mogle da iznesu predloge za unapređenje. 

Na teritoriji opštine živi preko 50.000 stanovnika, od čega Romkinje i Romi čine  nešto više od 1% ukupnog stanovništva. Bez obzira na relativno mali udeo romske populacije, opština preduzima brojne inicijative koje usmerava na unapređenje uslova života Romkinja i Roma, među kojima je i izdvajanje posebnih sredstava iz budžeta opštine za udžbenike i školski prevoz.

Ipak, najveći izazov za opštinu predstavlja unapređenje kvaliteta života za Romkinje i Rome. Budući da deo romske populacije živi u neuslovnom smeštaju u podstandardnim romskim naseljima, Smederevska Palanka ulaže napore da unapredi uslove u ovim naseljima. Upravo zato, tim eksperata je za potrebe opštine pripremio urbanistički projekat za izgradnju objekata socijalnog stanovanja, koji stvara osnov za obezbeđenje stambenih rešenja za 51 porodicu koje pripadaju ranjivim grupama, a čiji je veći deo čine pripadnici romske nacionalne manjine. Na ovaj način rešava se deo potreba opštine za preseljenjem i smeštajem najugroženijih romskih porodica i jednim delom drugih ranjivih grupa koje nemaju odgovarajući smeštaj. Urbanistički projekat sadrži idejna rešenja stambenih objekata i tehničke infrastrukture u budućem naselju, a ovakvim projektima se stvaraju uslovi za dodatne sadržaje poput javnih i zelenih površina, izgradnju ili uređenje prostora za održavanje sportskih aktivnosti i različitih društvenih sadržaja. Na taj način se zapravo uređuje čitav jedan urbani prostor oko bloka stambenih jedinica za koje je pripremljen urbanistički projekat.  

Sa obzirom na to da je uspešno obrazložen urbanistički projekat, koji je Komisija potvrdila, tim urbanista, arhitekata i inženjera različitih profila nastavlja sa pripremom projekta preparcelacije, na osnovu čega će biti formirane građevinske parcele. Potom sledi izdavanja lokacijskih uslova od strane opštinske uprave za izradu projekata za građevinsku dozvolu i projekata za izvođenje planiranih saobraćajnica. 

Last updated: 28. Mart 2024. 02:32