”KUC KUC” SIGURNA PAMETNA BRAVA

Krenuli ste na odmor, stižete do vašeg odredišta u nepoznati grad i ne morate da razmiljate o tome kako ćete doći do ključa smeštaja koji iznajmljujete. Novosadski tim inženjera u preduzeću Mecatronics and more uz finansijsku podršku Evropske unije razvija inovativno rešenje ”Kuc Kuc” pametnu bravu, koja će omogućiti da jednostavno, ali sigurno i pouzdano otključavate vrata pomoću mobilnog telefona i IoT tehnologije.

Kuc kuc inovativno rešnje namenjeno je putnicima i vlasnicima smeštaja kako bi lakše razmenjivali ključeve. Prednost moderne  tehnologije najnovije generacije u mobilnim komunikacijama je što  vlasnik objekta u svakom trenutku ima uvid u upotrebu objekta i mogućnost da dozvoli pristup objektu sa određenim vremenskim trajanjem. Uz pomoć instalirane aplikacije vlasnik može poslati digitalni ključ koji traje određeno vreme, korisniku objekta i obezbediti mu pristup i diskreciju tokom korišćenja. Takođe, u doba globalne pandemije, beskontaktno preuzimanje ključa ima još više smisla.

Uređaj ne zahteva električnu ili komunikacionu infrastrukturu, nije potreban WIFI, nikakvo tehničko predznanje ni dodatni hardver. Sve što je neophodno nalazi se u samom uređaju, a jedino što je potrebno van njega je mobilni telefon, instalirana aplikacija i pokrivenost mrežom mobilnog operatera. Instalacija brave je moguća i u uslovima gde je izuzetno slab signal, odnosno otežani uslovi (ruralni predeli, podrumi itd). Dizajn pametne brave prilagođen je maksimalnoj sigurnosti i niskoj potrošnji energije  što omogućava višemesečno korišćenje jednog seta baterija.

Ključna prednost ovog uređaja je što potpuno neinformisanom korisniku omogućava da za od 3-5 min običnu bravu pretvori u pametnu bravu uz pomoć jednog inbus ključa.

Vrlo napredna tehnologija koja predstavlja srž inovativnosti ovog uređaja, omogućava da ukoliko dođe do provale, nasilnog otvaranja, lupanja, ili bilo koje situacije, vlasnik bude obavešten u realnom vremenu. Uređaj koristi enkriptovanu konekciju prema mobilnoj mreži i ne zahteva bilo kakvu drugu vrstu konekcije.

„Uspeli smo da razvijemo dva hardverska prototipa, unapredili mehaničke i elektronske delove. Trenutno radimo na finalnoj, nultoj  verziji koja će ući u serijsku proizvodnju. Plan je da uskoro dobijemo prvu pilot verziju od 100 korisnika i krenemo sa ispitivanjem zadovoljstva korisnika”, rekao je Goran Knežević, direktor preduzeća Mecatronics and more.


Ugovor o Direktnom grantu – Razvoj novih proizvoda i usluga od strane MSP kroz komercijalizaciju istraživanja koji je potpisan između Fonda za inovacionu delatnost i Ministarstva finansija (Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije) obezbeđuje sredstva za nastavak sprovođenja Programa ranog razvoja i Programa sufinansiranja inovacija. Ukupna vrednost Ugovora o Direktnom grantu iznosi 4,5 miliona evra, od čega se 2,5 miliona evra finansira iz pretpristupnih fondova Evropske unije za 2014. godinu, dok je dva miliona evra obezbeđeno iz budžeta Republike Srbije, sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Više o projektu možete saznati na: http://www.inovacionifond.rs/

Last updated: 19. April 2024. 13:26