Mobilni timovi za inkluziju Roma formirani u Apatinu i Vrnjačkoj Banji

Rad sa opštinama Apatin i Vrnjačka Banja u okviru projekta „EU podrška unapređenju uslova života Roma“ doveo je do formiranja Mobilnih timova u ovim lokalnim samoupravama. Ovo stručno savetodavno telo je u Apatinu formirano odlukom Opštinskog veća krajem novembra 2020. godine i funkcionisaće kao stručno telo Opštinskog veća, dok je Mobilni tim u Vrnjačkoj banji formiran početkom decembra 2020. godine, kao stručno telo Predsednika opštine.  

Oba mobilna tima će raditi na unapređenju međusektorske saradnje na lokalu kako bi se obezbedila bolja dostupnost usluga i lakše ostvarivanje prava Romkinja i Roma. U rad mobilnih timova biće uključeni predstavnici kancelarije za romska pitanja odnosno koordinator za romska pitanja, predstavnici Centra za socijalni rad, obrazovnih institucija, zdravstvenog centra, lokalne filijale NSZ, kao i predstavnici civilnog sektora.

Iako obe opštine duži niz godina aktivno pružaju podršku romskoj populaciji, imaju iskustva u oblasti inkluzije Roma, pa čak i u realizaciji projekata koji su vezani za inkluziju, do sada nisu formirale Mobilni tim za socijalnu inkluziju Roma. Formiranjem tima, kao mehanizma horizontalne koordinacije različitih institucija na lokalnim nivou, podrška procesima inkluzije Roma biće organizovana na sistematski način.  

Mobilni timovi obe lokalne samouprave će, između ostalog, raditi na pripremi i sprovođenju lokalnog akcionog plana za socijalno uključivanje Romkinja i Roma (LAP), biće zaduženi za ispitivanje potreba i prikupljanje podataka o romskoj zajednici, informisanje romske populacije o pravima pred nadležnim institucijama, pokretanje inicijativa za socijalno uključivanje Roma na osnovu identifikovanih potreba romske zajednice, kao i za razmenu informacija od značaja za unapređenje položaja romske populacije.

Tim eksperata na projektu će u narednom periodu nastaviti da podržava obe lokalne samouprave tako što će raditi na podizanju kapaciteta članova mobilnih timova kroz mentorsku podršku i različite obuke, a oba tima će imati i punu podršku prilikom pripreme novih lokalnih akcionih planova za socijalno uključivanje Roma.  

Pored rada na uspostavljanju institucionalnog i strateškog okvira za inkluziju Romkinja i Roma na lokalu, Opština Apatin dobiće i dodatnu podršku – u okviru projekta će biti pripremljena tehnička dokumentacija za vakuumsku kanalizaciju za naselje Sonta. 

Last updated: 22. April 2024. 10:42