Novi migracioni paket pomoći i sporazumi EU i Zapadnog Balkana

Pripadnici Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (FRONTEX) uskoro bi mogli da se nađu na granicama zemalja Zapadnog Balkana i pomognu u upravljanju migracijama u regionu. 

Evropska komisija usvojila je preporuku Saveta EU da odobri otvaranje pregovora o unapređenim sporazumima o statusu Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu sa četiri države Zapadnog Balkana.

“Posvećeni smo podršci regionu i jačanju saradnje u upravljanju migracijama na terenu. Predlažemo da pregovaramo o sporazumima o statusu u skladu sa novim pravnim okvirom koji bi omogućio raspoređivanje Fronteksa u sve četiri partnerske zemlje sa punom snagom svog mandata, kako bi se osiguralo da se njihove granice i dalje poštuju i štite u skladu sa najboljim evropskim standardima i praksama”, poručila je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Odobrenje se odnosi na granice između EU i Albanije, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Prema postojećim sporazumima raspoređivanje stalnog korpusa može se odvijati samo na granicama zemalja sa EU i bez izvršnih ovlašćenja.

Novi sporazumi, međutim, omogući će da stalni korpus Fronteksa bude raspoređen u trećoj zemlji i na granici EU, kao i na granicama sa trećim zemljama i da ima izvršna ovlašćenja.

Komisija će uz podršku Fronteksa ojačati kapacitete zemalja Zapadnog Balkana u njihovom upravljanju migracijama, borbi protiv krijumčarenja i obezbeđivanju bezbednosti.

Novi paket pomoći, u planu dodatna sredstva

Evropska unija odobrila je i novi paket pomoći regionu u iznosu od 39,2 miliona evra za jačanje upravljanja granicama, objavila je Evropska spoljnopolitička služba.

U saopštenju EEAS se objašnjava da je ova podrška usmerena na regionalne kapacitete upravljanja granicom uglavnom kroz obezbeđivanje specijalizovane opreme.

To uključuje mobilne sisteme za nadzor, bespilotne letelice, biometrijske uređaje, obuku i podršku za uspostavljanje i operacionalizaciju nacionalnih koordinacionih centara. Podrška takođe pokriva operacionalizaciju objekata za migraciju, uključujući prihvatne i pritvorske objekte.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji naveo je da su migracije oblast u kojima je potrebna još bliža saradnja EU sa zemljama Zapadnog Balkana.

“S obzirom na to da je povećan migracioni pritisak u regionu, fokusiramo se na jačanje zaštite granica, borbu protiv krijumčarskih mreža i podsticanje povrataka iz regiona. U tom cilju pružićemo povećanu političku i finansijsku pomoć. Između 2021. i 2024. nameravamo da povećamo naše finansiranje za ukupno 60 odsto, na najmanje 350 miliona evra za naše partnere sa Zapadnog Balkana”, poručio je Varhelji.


Evropski komesar je dodao i da će EU podržati Zapadni Balkan u svim oblastima razvoja efikasnog sistema upravljanja migracijama, uključujući azil i prihvat, bezbednost granica i povratak, ali i da EU računa na posvećenost partnera sa Zapadnog Balkana da ove akcije budu uspešne.

Evropska unija je do sada, uključujući novi paket pomoći, region pomogla sa više od 171,7 miliona evra u oblasti upravljanja migracijama.

Last updated: 28. Mart 2024. 02:32