OD SUNCOKRETA DO INOVATIVNIH KREKERA

Pre tačno 31 godinu, na severu Vojvodine, u selu Hajdukovo, Ivan Peričić osnovao je porodično preduzeće Suncokret sa namerom da približi makrobiotički način ishrane, tada, u tom pogledu nerazvijenom jugoslovenskom tržištu. Ivan, kao dugogodišnji vegeterijanac i zaljubljenik u zdrav način života, postao je pionir i utemeljivač u oblasti organske proizvodnje, hladno ceđenih ulja, pre svega devičanskog bundevinog i susamovog ulja. Danas, preduzeće Suncokret broji asortiman od preko 60 proizvoda od kojih su mnogi jedinstveni i autentični (balzamiko sirće od nara, balzamiko sirće od maline, orahov puter i dr.).

S obzirom da je Ivan vegeterijanac, poznavajući problematiku u ovom načinu ishrane, a to je svakako manjak proteina, došao je na ideju da razvije porodicu proizvoda proteinskih bezglutenskih krekera za vegane i vegeterijance. Inovativni proizvodi sada imaju preko 25 procenata proteina po čemu se izdvajaju od proizvoda te vrste. Sastav slanih i slatkih proteinskih krekera je pažljivo odabran, visoko nutritivan, isključivo organskog porekla, te je pogodan i za sportiste kao i decu.

Preduzetnički i inovatorski duh zapisan je u genima porodice Perčić, te tako Ksenija, Ivanova ćerka, 2013. godine uvodi na tržište novi vizuelni identitet firme, pod brendom Granum i za nepunih sedam godina postaje lider na tržištu zdrave hrane. Brend Granum broji osam porodica proizvoda u čijoj proizvodnji jedinstvenost i inovativnost igra izuzetno važnu ulogu.

Prerađivanje ostataka iz proizvodnje hladno ceđenih ulja, odnosno cirkularna ekologija, je danas apsolutni svetski trend, koji su zajedničkim snagama porodični tandem Suncokret primenili u proizvodnji, a to je proizvodnja bez ostataka.

”Za ovakvu vrstu proizvodnje bila nam je potrebna mašina koja sama formira dojpak kesice, puni ih krekerima, stavlja gas koji štiti proizvod, produžava mu rok trajanja i nakon toga zatvara kesicu. Sve ovo, uspeli smo uz značajnu finansijsku podršku Evropske unije, kroz program Fonda za inovacionu delatnost. Tako smo dobili veću produktivnost i kontinuiranu, ekonomski održivu proizvodnju“, istakla je Ksenija.

Takođe, sredstva Evropske unije su im pomogla da nabave i linijsku tunel peć koja im je omogućila da unaprede brzinu, efikasnost i kvalitet pečenja proteinskih krekera ali i ostalih proizvoda

Dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja, Ivan je poneo titulu i inovativnog preduzetnika 2019. godine. Proizvode preduzeća Suncokret sa jedinstvenim sastavom, bez štetnih sastojaka, a istovremeno hranljivog i dopadljivog ukusa prepoznali su potrošači širom evrope i azije. Proteinski bezglutenski krekeri su apsolutno broj jedan na srpskom tržištu, prisutni su u većini prehrambenih lanaca, i to je ono što ih izdvaja od konkurencije.

„Želimo da se u sledećoj godini proširimo sa novim, upadljivijim i primećenijim dizajnom na kome već uveliko radimo. Granum brend je prisutan na tržištu Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Češke, Katara i Holandije, a pod privatnom robnom markom u Francuskoj, Mađarskoj i Velikoj Britaniji. Uveliko radimo na pospešivanju i širenju tržišta u pogledu izvoza u svim zemljama u kojima smo priustni“, rekao je Ivan.


Ugovor o Direktnom grantu – Razvoj novih proizvoda i usluga od strane MSP kroz komercijalizaciju istraživanja koji je potpisan između Fonda za inovacionu delatnost i Ministarstva finansija (Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije) obezbeđuje sredstva za nastavak sprovođenja Programa ranog razvoja i Programa sufinansiranja inovacija. Ukupna vrednost Ugovora o Direktnom grantu iznosi 4,5 miliona evra, od čega se 2,5 miliona evra finansira iz pretpristupnih fondova Evropske unije za 2014. godinu, dok je dva miliona evra obezbeđeno iz budžeta Republike Srbije, sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Više o projektu možete saznati na: www.inovacionifond.rs

Last updated: 18. April 2024. 16:29