Održan radni sastanak Posebnih odeljenja za suzbijanje korupcije viših sudova i viših javnih tužilaštava u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kraljevu

Na drugom po redu radnom sastanku antikoruptivnih odeljenja viših sudova i viših javnih tužilaštava, održanom 1. i 2. decembra 2022. godine u Beogradu, analiziran je rad Posebnih odeljenja za suzbijanje korupcije, kao i izazovi sa kojima se susreću. Reč je o drugom u nizu stručnih skupova pravnih praktičara koji imaju za cilj procenu rezultata rada, primera dobre prakse i izazova u radu posebnih odeljenja za borbu protiv korupcije, a učesnicima je podršku u borbi protiv korpucije u svojoj uvodnoj reči, pružio i gospodin Karsten Mejer-Vifhauzen, stalni predstavnik Ambasadora i zamenik šefa odeljenja Ambasade SR Nemačke.

Sudije i tužioci razmatrali su sprovođenje Zakona o organizovanom kriminalu i korupciji i pojedinačne slučajeve, sa posebnim osvrtom na pranje novca i produženo oduzimanje imovine proistekle iz krivičnog dela. Jedan od ciljeva skupa je doprinos boljoj koordinaciji i usklađivanju rada u sva četiri Posebna odeljenja za borbu protiv korupcije. Učesnici su se složili oko seta preporuka u pravcu unapređenja relevantnih odredbi u zakonodavstvu i podzakonskim aktima i predložili su izmene u praksi koje bi trebalo da rezultiraju boljim učinkom odeljenja za borbu protiv korupcije. 

Štefan Šloter, tužilac Javnog tužilaštva iz Nemačke, predstavio je iskustva javnog tužilaštva u Frankfurtu u krivičnom gonjenju i suđenjima u slučajevima korupcije i privrednog kriminala. 

Na skupu je posebno naglašen značaj prisustva velikog broja učesnika, kao i po prvi put predsednika krivičnih odeljenja sva četiri apelaciona suda u Republici Srbiji, što ukazuje na važnost održavanja ovakvih sastanaka, kao primer dobre prakse u daljem radu odeljenja.

U skladu sa zaključcima sa prethodnog sastanka, portparoli sudova i koordinatori medija iz sudova i tužilaštva takođe su prisustvovali sastanku i pružili uvid u najbolje prakse interne komunikacije i informisanja građana i medija.

Drugi radni sastanak Posebnih odeljenja za suzbijanje korupcije viših sudova i viših javnih tužilaštava organizovan je u saradnji multipartnerskog projekta "Podrška jačanju vladavine prava u Republici Srbiji" koji finansiraju EU, Nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i Austrijske razvojne saradnje (ADC), implementiran od strane Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, zajedno sa Vrhovnim kasacionim sudom i Višim sudom u Beogradu. 

Last updated: 18. April 2024. 12:54