Osetljive grupe posebno ugrožene u vreme pandemije

Učesnici okruglog stola „Uticaj kovida19 na socijalnu inkluziju osetljivih grupa” razgovarali su o izazovima sa kojima se pripadnici romske zajednice, deca bez roditeljskog staranja, žene žrtve porodičnog nasilja i osobe sa invaliditetom suočavaju u vreme pandemije virusa korona, kao i o prilikama koje se u ovom periodu pojavljuju za socijalnu inkluziju ovih osetljivih grupa.

Glavni zaključak okruglog stola, koji je pratilo preko 130 učesnika, jeste da je izazovan i nepovoljan položaj pripradnika osetljivih društvenih grupa još dodatno pogoršan u vreme aktuelne zdravstvene krize i da donošenje odluka o merama zaštite stanovništva mora uključivati i predstavnike osetljivih grupa. 

Među učesnicima bili su predstavnici Delegacije Evropske unije u Srbiji, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, lokalnih samouprava, nacionalnih i lokalnih institucija i organizacija civilnog društva koje se bave smanjenjem siromaštva, promovisanjem i zaštitom prava osetljivih grupa. 

Učesnici su se složili da je tokom pandemije posebno značajna bila pomoć međunarodnih i domaćih organizacija u vidu obezbeđivanja paketa pomoći, finansijske podrške servisima za osetljive društvene grupe, kao i zaštitne opreme. 

Uvodničari su istakli da se Evropska unija brzo prilagodila i uputila pomoć zdravstvenom sistemu Srbije, ali da nije zaboravila ni na osetljive grupe. Do sada su najviše pomogli romskoj zajednici tako što su obezbedili pakete hrane i sanitarnih sredstava, ali u narednom periodu može se očekivati i pomoć za ostale osetljive druš’tvene grupe.  

Okrugli sto „Uticaj kovida19 na socijalnu inkluziju osetljivih grupa” organizovan je u okviru programa „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji”, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS). Današnji događaj je bio prilika i da se lokalne samouprave informišu o merama aktivne inkluzije koje mogu predvideti u svojim prijavama na poziv za podnošenje projekata koji ovaj Program raspisuje u novembru 2020. godine.

Današnja diskusija je bila izuzetno korisna svim učesnicima, jer smo saznali neposredno iskustvo pripadnika romske zajednice, osoba sa invalididtetom, žena žrtava porodičnog nasilja i dece i mladih bez roditeljskog staranja - u vreme pandemije kovida19. Ohrabrujuće je i što smo čuli primere dobre prakse tj. kako su uz kreativnost i posvećenost neke postojeće socijalne usluge našle svoj put do korisnika, a osmišljene su i nove. Nadam se da će upravo ti primeri motivisati lokalne samouprave da nam pošalju svoje predloge projekata za socijano stanovanje i komplementarne mere aktivne inkluzije za najosetljivije članove svojih lokalnih zajednica,

istakla je Dragana Milošević, predstavnica UNOPS-a i menadžerka Programa.

Pogledajte snimak celog okruglog stola ''Uticaj kovida19 na socijalnu inkluziju osetljivih grupa'':



Last updated: 18. April 2024. 16:29