PAMETNA RUKAVICA ANORA MENJA KVALITET ŽIVOTA SLEPIH

Analiza podataka prikupljenih iz 188 zemalja upućuje na to da u svetu trenutno postoji oko 285 miliona slepih, odnosno slabovidih ljudi, od čega, prema procenama udruženja slepih u Srbiji, taj broj dostiže 12 hiljada. Predviđanja sa različitih univerziteta koji se bave ovom vrstom problema, govore da će se do 2050. godine broj slepih i slabovidih udvostručiti.

Zainteresovanost i briga o socijalnim problemima, inženjersko obrazovanje, inovatorski i preduzetnički duh naveli su mladog Nikolu Krstića, osnivača startapa Anora, da još u tinejdžerskim danima svoj potencijal i znanje usmeri na rešavanje problema sa kojima se slepe i slabovide osobe susreću svakodnevno.

Zahvaljujući pametnoj rukavici koju je razvio mladi tim preduzeća Anora, slepe i slabovide osobe će moći lakše da se orijentišu u prostoru, da prepoznaju boje, novčanice i objekte, a staratelji ili prijatelji će moći da prate njihovo kretanje. 

Potencijal inovativnog projekta prepozno je Fond za inovacionu delatnost, koji je zahvaljujući sredstvima Evropske unije kroz Program ranog razvoja podržao razvoj inovativnog proizvoda Anora. 

„U toku realizacije projekta izvršili smo testiranje i anketiranje više od 400 krajnjih korisnika iz Srbije i inostranstva i tako razvili finanlni proizvod koji se trenutno nalazi u fazi pretprodaje“, rekao je Nikola i istakao: „Sprovedena su razna istraživanja gde je uočena solidna digitalna pismenost i lako snalaženje slepih i slabovidih osoba na smart telefonima. Takođe, prepoznali smo i veliku zainteresovanost za isprobavanje novih tehnologija, ali sticajem tržišnih okolnosti u svetu asertivne tehnolologije, za slepe osobe nema toliko inovacija.“

Inovacija rukavice ogleda se u integrisanosti svih ostalih funkcija koje uz pomoć glasovnog kodaka, pružaju mogućnost izgovaranja imena boja, novčanica... Tehnologija je bazirana na osnovu senzora za svetlost, odnosno lasera koji određuje udaljenost u odnosu na predmete i tako zapravo vrši orijentaciju u realnom vremenu korisnika. Set senzora omogućava rukavici da prikuplja informacije iz okoline.

Od funkcija poseduje orijentaciju, prepoznavanje boja, detekciju intenziteta svetlosti, izgovaranje datuma i sata. Gedžet koji je fiksiran za šaku predstavlja najveću prednost rukavice zbog toga što je ruka najpokretniji deo tela i kao takva najidealnija za ovakvu primenu. Ukoliko je korisnik bliži predmetu rukavica će više vibrirati, dok će u slučaju veće udaljenosti vibracije biti slabije. 

Rukavica je lagana, ergonomična, jednostavna za korišćenje. Dugmići su intuitivno postavljeni na osnovu testiranja, u skladu sa svim oznakama Brajeve azbuke. Prednost je takođe i to što u ovom trenutku nijedan uređaj nema toliko funkcija kao rukavica, zbog kompleksnosti izrade samog proizvoda.

Sa tehnološke strane, cilj je da se što veći broj neophodnih funkcija usavrši, da baterija dugo traje, da se što pre napuni, da uređaj bude jednostavan za korišćenje. 

„Konkurencija postoji, ali  rukavice koje su na tržištu ne poseduju ni približan broj, kao ni tip funkcija koje se nalaze u jednom proizvodu čija baterija traje i do dva dana. Trenutno najveći izazov sa kojim se susrećemo jeste obezbeđivanje konstantne ispravnosti proizvoda, otklanjanje svih vrsta bagova i dovodjenje proizvoda do savršenstva, kako bi slepa osoba uvek dobijala ispravne informacije“, izjavio je Nikola Krstić, osnivač preduzeća Anora.

Dugogodišnja saradnja sa Savezom slepih Srbije omogućila je dalje usavršavanje, promociju i implementaciju pametne rukavice namenjene slepim i teško slabovidim osobama.

Jelena Stojanović, potpredsednica Saveza Slepih Srbije ističe u kojoj meri joj je rukavica pomogla u svakodnevnom životu i funkcionisanju.

„Bez rukavice u prodavnici  ne znaš koju novčanicu nosiš u ruci, dok ne pitaš ljude oko sebe. Utiče u velikoj meri na samopouzdanje ali i osećaj da sve mogu sama.“

„Prošle godine smo potpisali ugovor sa preduzećem Anora, i naš zajednički krajnji cilj je da  pametna rukavica uđe u sistem pomagala za slepe i da krajnji proizvod dobije što veći broj osoba sa ovom vrstom invaliditeta, naročito zbog teške ekonomske pozicije koju uživaju slepi i slabovidi u društvu“, ističe Jelena.

Proizvod kakav do sada nije bio dostupan, Anora pametna rukavica je značajno pomagalo koje će poboljšati kvalitet života slepih i slabovidih osoba, sa krajnjim ciljem da postanu ravnopravni članovi našeg društva.


Ugovor o Direktnom grantu - Razvoj novih proizvoda i usluga od strane MSP kroz komercijalizaciju istraživanja koji je potpisan između Fonda za inovacionu delatnost i Ministarstva finansija (Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije) obezbeđuje sredstva za nastavak sprovođenja Programa ranog razvoja i Programa sufinansiranja inovacija. Ukupna vrednost Ugovora o Direktnom grantu iznosi 4,5 miliona evra, od čega se 2,5 miliona evra finansira iz Pretpristupnih fondova Evropske unije za 2014. godinu, dok je 2 miliona evra obezbeđeno iz budžeta Republike Srbije, sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Iznos opredeljen za finansiranje odobrenih projekata u okviru Programa ranog razvoja i Programa sufinansiranja inovacija, finansiranih u okviru ovog Ugovora o Direktnom grantu iznosi 4,1 miliona evra. Više o projektu možete saznati na: http://www.inovacionifond.rs/




Last updated: 29. Mart 2024. 13:19